MUZIČKO-POETSKO VEČE IVANE ŽIGON U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Večeras je u pozorišnoj sali Kulturnog centra upriličeno autorsko veče jedne od naših najvećih umjetnica Ivane Žigon, pod nazivom „Hercegovačkoj Gračanici s ljubavlju“.

Veče Ivane Žigon bilo je umjetničko putovanje kroz vijekove naše bogate istorije. Naši najveći pjesnici: Petar Petrović Njegoš, Jovan Dučić, Milan Rakić, Milutin Bojić i Desanka Maksimović predstavljeni su preko video-spotova uz živi zvuk Ivaninih izvedbi pjesama i stihova.

Dio programa posvećen je bio Prvom svjetskom ratu kazivanjem pjesme „Plava grobnica“. Uz arhivske snimke starih crno-bijelih filmova Ivana je otpjevala pjesmu „Tamo daleko“, a splet pjesama posvetila je i Kosmetu.

Ivana Žigon je rekla da Hercegovačka Gračanica nosi duboki smisao zbog svoje ljepote, svoje suštine i značenja, te zbog Jovana Dučića čije mošti u njoj leže.

„Mislim da to osjeća svaki čovjek koji se približio Hercegovačkoj Gračanici. A večeras je bio i rođendan moje majke, sa kojom sam imala nastup upravo ispred Gračanice. Naravno da mi je na ovakav dan to bilo veoma važno da se setim. Videli ste da je bilo scena u kojima smo govorile stihove sinhrono, što je retka mogućnost da neko ko ode sa ove planete može da glumi i dalje. Moja majka je čuvala poeziju, pa je i poezija sačuvala nju“, navela je Ivana Žigon.

Na kraju večeri publika je imala priliku da pogleda kratak odlomak iz predstave „Idiot“, čime je Ivana obilježila i veliki jubilej – 200 godina od rođenja Dostojevskog.

Veče Ivane Žigon u Trebinju završeno je pjesmom „Dogodine na Kosovu“.

Autorsko veče proslavljene srpske glumice organizovali su Kulturni centar Trebinje i Grad Trebinje.


Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković