Muzej kao stvaralačka inspiracija: Druga likovna kolonija „Kolo“ okupila 25 umjetnika

 

TREBINJE │ Izložbom radova umjetnika hadži Branka Nikitovića iz Višegrada i Vasileva Ničea iz Strumice u Muzeju Hercegovine Trebinje večeras je svečano otvorena Druga međunarodna likovna kolonija „KOLO 2017“, u organizaciji ove ustanove i Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“.

Ovogodišnja kolonija okupila je 25 likovnih umjetnika iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Bugarske, koji će u inspirativnom enterijeru i okolini trebinjskog muzeja stvarati do 18. juna, do kada će biti priređen i niz pratećih programa.

Koloniju je svečano otvorio predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak istakavši da je ova manifestacija, iako tek na putu stvaranja vlastite tradicije, već afirmisana u Trebinju i šire „zahvaljujući učešću poznatih i priznatih umjetnika, te bogatim i raznovrsnim programom“.

„Osim opšteg kulturnog značaja, poseban kvalitet likovne kolonije jeste organizacija radionice za djecu sa posebnim potrebama – sa ciljem njihovog uključivanja u proces stvaranja i izražavanja, pružanja mogućnosti i izbora, davanja podrške i ostvarivanja vlastitih potencijala“, rekao je Banjak.

Selektor i jedan od organizatora kolonije likovni umjetnik Dražen Milić podsjetio je da je ova manifestacija utemeljena na veliki jubilej 60. godišnjicu Gradskog KUD-a „Alat“, te da će zahvaljujući podršci Gradske uprave i Muzeja Hercegovine – njeno drugo izdanje po broju i umjetničkom renomeu učesnika, kao i obiljem i raznolikošću pratećih sadržaja, biti na značajno višem nivou.

Milić je pozvao sugrađane da budu dio programa kolonije, posebno u četvrtak, 15. juna, kada su planirane radionice i humanitarna izložba za djecu sa posebnim potrebama.

„Svaki  umjetnik će po jedan rad posvetiti jednom djetetu. A uveče će biti prodajna izložba, pri čemu će sav prihod ići djeci sa posebnim potrebama“, istakao je Milić.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić zahvalila je Gradskoj upravi što je prepoznala značaj ove manifestacije, prihvatila pokroviteljstvo i uvrstila je u zvanični program Trebinjskog kulturnog ljeta.

Ona je dodala da Muzej Hercegovine, upravo zahvaljujući koloniji, u ovim danima neće biti samo „mrtva institucija koja čuva, prezentuje i bavi se proučavanjem kulturnoistorijskog nasljeđa“, već postaje i mjesto stvaranja umjetničkih djela, koja će najposle ostati u ovoj ustanovi, kao poklon umjetnika Trebinju.

„Sva umjetnička djela nastala na koloniji – od prošle, ove i na svim budućim njenim izdanjima – ostaju u fundusu Muzeja Hercegovine. Za neka buduća pokoljenja mi skupljamo jednu novu zbirku savremenog likovnog stvaralaštva“, istakla je Grujićeva.

R.S.