Музеј као стваралачка инспирација: Друга ликовна колонија „Коло“ окупила 25 умјетника

 

ТРЕБИЊЕ │ Изложбом радова умјетника хаџи Бранка Никитовића из Вишеграда и Василева Ничеа из Струмице у Музеју Херцеговине Требиње вечерас је свечано отворена Друга међународна ликовна колонија „КОЛО 2017“, у организацији ове установе и Удружења ликовних умјетника источне Херцеговине „Милорад Ћоровић“.

Овогодишња колонија окупила је 25 ликовних умјетника из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније и Бугарске, који ће у инспиративном ентеријеру и околини требињског музеја стварати до 18. јуна, до када ће бити приређен и низ пратећих програма.

Колонију је свечано отворио предсједник Скупштине града Драгослав Бањак истакавши да је ова манифестација, иако тек на путу стварања властите традиције, већ афирмисана у Требињу и шире „захваљујући учешћу познатих и признатих умјетника, те богатим и разноврсним програмом“.

„Осим општег културног значаја, посебан квалитет ликовне колоније јесте организација радионице за дјецу са посебним потребама – са циљем њиховог укључивања у процес стварања и изражавања, пружања могућности и избора, давања подршке и остваривања властитих потенцијала“, рекао је Бањак.

Селектор и један од организатора колоније ликовни умјетник Дражен Милић подсјетио је да је ова манифестација утемељена на велики јубилеј 60. годишњицу Градског КУД-а „Алат“, те да ће захваљујући подршци Градске управе и Музеја Херцеговине – њено друго издање по броју и умјетничком реномеу учесника, као и обиљем и разноликошћу пратећих садржаја, бити на значајно вишем нивоу.

Милић је позвао суграђане да буду дио програма колоније, посебно у четвртак, 15. јуна, када су планиране радионице и хуманитарна изложба за дјецу са посебним потребама.

„Сваки  умјетник ће по један рад посветити једном дјетету. А увече ће бити продајна изложба, при чему ће сав приход ићи дјеци са посебним потребама“, истакао је Милић.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић захвалила је Градској управи што је препознала значај ове манифестације, прихватила покровитељство и уврстила је у званични програм Требињског културног љета.

Она је додала да Музеј Херцеговине, управо захваљујући колонији, у овим данима неће бити само „мртва институција која чува, презентује и бави се проучавањем културноисторијског насљеђа“, већ постаје и мјесто стварања умјетничких дјела, која ће најпосле остати у овој установи, као поклон умјетника Требињу.

„Сва умјетничка дјела настала на колонији – од прошле, ове и на свим будућим њеним издањима – остају у фундусу Музеја Херцеговине. За нека будућа покољења ми скупљамо једну нову збирку савременог ликовног стваралаштва“, истакла је Грујићева.

Р.С.