Monodrama Marije Đajić pred trebinjskom publikom

 

TREBINJE l Glumica Marija Đajić izvela je večeras u pozorišnoj sali Kulturnog centra monodramu „Na dan svođenja računa“.

Ovo je njen autorski projekat sa kojim je završila master studije glume na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Đajićeva kaže da je ovo prvo izvođenje monodrame u Trebinju i treme je bilo najviše večeras, jer su možda i bila najveća očekivanja.

Tekst je baziran na poetičnom odnosu između srpskog pjesnika Radeta Drainca i bugarske pjesnikinje Jelisavete Bagrjane koji je privukao pažnju ove mlade glumice. Radnja je smještena u Sofiju 1930. godine.

Ona je navela da joj je Rade Drainac omiljeni pjesnik, koga je otkrila na drugoj godini studija. Sam istraživački proces kaže trajao je godinu i bio je jako uzbudljiv, jer je željela da uđe u sve pore njihovog života.

„Stihove sam zavoljela na prvo čitanje negdje na drugoj godini studija. Tako da je ta ljubav samo bujala i shvatila sam da konačno moram uraditi nešto za sebe i njega, jer je on za mene strašno inspirativan. Zainteresovala me je priča o dvoje mladih i ludih pjesnika, jer je njihov odnos bio poprilično buran i dramatičan. Rade i Jelisaveta su se zavoljeli slučajno u vrijeme kada je sve radilo protiv njih. Prepreke su svuda oko njih, ali oni ne mare mnogo za to. Nisu imali ničiju podršku“, istakla je Đajićeva.

Kamerno izvođenje monodrame naišlo je na odličan prijem trebinjske publike, koja je komad ispratila dugotrajnim aplauzom.

Muzički saradnik na predstavi bila je Milica Dimitrić.

Monodrama je prošla selekciju 42. Festivala monodrame i pantomime u Zemunu, u julu će monodrama biti izvedena u Beogradu i uvrštena je u zvaničan program „Drainčevih dana“ koji se održavaju u Prokuplju i u Blacu krajem avgusta.
Radio Trebinje