Monodrama Marije Đajić pred trebinjskom publikom

 

ТРЕБИЊЕ l Глумица Марија Ђајић извела је вечерас у позоришној сали Културног центра монодраму „На дан свођења рачуна“.

Ово је њен ауторски пројекат са којим је завршила мастер студије глуме на Факултету драмских умјетности у Београду.

Ђајићева каже да је ово прво извођење монодраме у Требињу и треме је било највише вечерас, јер су можда и била највећа очекивања.

Текст је базиран на поетичном односу између српског пјесника Радета Драинца и бугарске пјесникиње Јелисавете Багрјане који је привукао пажњу ове младе глумице. Радња је смјештена у Софију 1930. године.

Она је навела да јој је Раде Драинац омиљени пјесник, кога је открила на другој години студија. Сам истраживачки процес каже трајао је годину и био је јако узбудљив, јер је жељела да уђе у све поре њиховог живота.

„Стихове сам завољела на прво читање негдје на другој години студија. Тако да је та љубав само бујала и схватила сам да коначно морам урадити нешто за себе и њега, јер је он за мене страшно инспиративан. Заинтересовала ме је прича о двоје младих и лудих пјесника, јер је њихов однос био поприлично буран и драматичан. Раде и Јелисавета су се завољели случајно у вријеме када је све радило против њих. Препреке су свуда око њих, али они не маре много за то. Нису имали ничију подршку“, истакла је Ђајићева.

Камерно извођење монодраме наишло је на одличан пријем требињске публике, која је комад испратила дуготрајним аплаузом.

Музички сарадник на представи била је Милица Димитрић.

Монодрама је прошла селекцију 42. Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну, у јулу ће монодрама бити изведена у Београду и уврштена је у званичан програм „Драинчевих дана“ који се одржавају у Прокупљу и у Блацу крајем августа.
Радио Требиње