„MOLI SE, VLADIKO, PODVIKNI GOSPODARU“: ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U ČAST DUČIĆU

U okviru tradicionalne kulturne manifestacije „Dučićev dan“, koja se priređuje na Blagovijesti, dan upokojenja velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića, u pozorišnoj sali Kulturnog centra priređena je svečana akademija „Moli se, vladiko, podvikni gospodaru“.

Ovogodišnja akademija posvećena je pjesniku Ranku Jovoviću, laureatu Dučićeve nagrade 2017. godine.

Upućujući riječi dobrodošlice publici, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić podsjetio je da na ovaj dan ispunjavamo Dučićev amanet da se ne bavimo samo njegovom poezijom nego da ono što je napisao promatramo u vremenskom kontekstu i u specifičnim osvjetljenjima drugih pisaca, kako njegovih savremenika, tako i onih koji su došli ili će tek doći.

 „Od sedmog aprila 2000. godine, kada se Dučićev zemni prah smirio pod svodom Hercegovačke Gračanice, do danas tog drugog Dučića, koji se javlja kroz stihove svojih sljedbenika i saboraca po peru, iščitavali smo i prepoznavali na ovoj sceni, a ove to isto pokušaćemo da osjetimo i pronađemo u poeziji Ranka Jovovića. Ovo svoje veče pjesnik, nažalost, nije dočekao ali nama je ostalo pjesnikovo djelo – netaknuto, živo, inspirativno i opominjuće“, naveo je gradonačelnik Ćurić.

Dodao je da će, prema odluci žirija „Dučićevih večeri poezije“, Dučićeva nagrada za ovu godinu biti dodijeljena pjesnikinji Zlati Kocić.

Pjesnik Želidrag Nikčević rekao je da je pjesništvo Ranka Jovovića prožeto etičkom dimenzijom ali je po svojoj suštini ranjivo, nepredvidivo i hirovito.

„Ranko Jovović je jedan od onih rijetkih lirskih dijagnostičara koji nigdje sebe ne izuzimaju nego, naprotiv, svjedoče svojim životom jednako kao svojim stihovima a njegov poetski standard u Crnoj Gori je postao vrlo uticajan“, kazao je u besjedi pjesnik Nikčević.

Dr Svetlana Šeatović, urednik naučnog skupa „Mit, tradicija i simbol poezije Miloša Crnjanskog“, koji je danas održan u okviru „Dučićevog dana“, rekla je da ovaj skup predstavlja novi susret Dučića i Crnjanskog u Trebinju.

„Pod svodom ovog najlepšeg malog grada, koji spaja mirise mediterana i egzotiku hercegovačkog krša, dovodimo u vezu dva velikana srpske poezije – različite ali slične po osećaju za nacionalno biće i lepotu mediteranskih predela i kulture“, navela je Šeatović.

U umjetničkom dijelu programa učestovali su glumci Jasmina Stojiljković i Lepomir Ivković, hor „Tribunija”, Dušan Svilar i Mina Gligorić, solisti Opere Pozorišta na Terazijama i  vokalni kvartet Gimnazije ,,Jovan Dučić” iz Trebinja, uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

Manifestacija „Dučićev dan“ završava se sutra veče promocijom antologije savremene srpske lirike u Istočnoj Hercegovini „Hercegovački vijenac“ autora Gedeona Stajića. Promocija će se održati u pozorišnoj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 časova.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković