Miloševiću nagrada za najbolju mušku ulogu u Ubu


Predstava “Malograđanska svadba” Pozorišta “Stevan Sremac” iz Crvenke u režiji Radoja Ćupića pobednik je ovogodišnjeg, 10. Repasaž festa, koji je večeras završen na Ubu proglašenjem laureata i svečanom ceremonijom dodele nagrada u Domu kulture.

Stručni žiri u sastavu: dramski pisac Željko Hubač, direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu (predsednik), reditelj Milorad Milinković i Zoran Ćosić, glumac nacionalnog teatra, nakon odgledanih pet dramskih ostvarenja pozorišnih amatera iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, dodelio je “Malograđanskoj svadbi” Plaketu “Aleksandar Aca Popović” za najbolju predstavu jubilarnog Repassage festa.

Nagrada za najbolju režiju festivala i Plaketa “Radomir Raša Plaović” pripala je Silviu Stilinoviću za komad “Maturanti” u izvođenju Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda i adaptaciji Borisa Kovačevića.

Plakete sa likom velikana srpske pozorišne scene i rođenog Ubljanina Raše Plaovića ponelo je i troje glumaca. Za najbolju žensku ulogu dodeljena je Cvijeti Jovanović Mučalica, za izvedbu Mlade u pobedničkoj predstavi “Malograđanska svadba”, dok su Trebinjcima pripale preostale dve glumačke nagrade.

Najbolju mušku ulogu ostvario je Željko Milošević kao Blažo Milošić u komadu “Pisac porodične istorije” Gradskog pozorišta Trebinje, u režiji Slobodana Marunovića, dok je za najbolju epizodnu ulogu u istoj predstavi nagrađena Vesna Đurić za rolu Jovanke Milošić.

Dobitnik plakete “Aleksandar Aca Popović” za najbolju scenografiju festivala je Urški Mazej za predstavu “Feniks” Društva “Mali Patelin” iz Senova, za najbolju kostimografiju Radoje Čupić za “Malograđansku svadbu”, a za kolektivnu igru ansambl predstave “Maturanti” Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda.

Nakon dodele priznanja, glumci Dragan Petrović Pele i Slobodan Boda Ninković su u čast svih nagrađenih odigrali predstavu Vladimira Đurđevića “Savršen kroj” u produkciji Zvetdare Teatra.
Na 10. Repassage festu, smotri najboljih amaterskih pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije, pored pomenutih, učestvovali su i predstavnici Crne Gore – EgoKult i Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada sa komadom “O ćutanju i drugim imitacijama sreće”.

Jubilarno izdanje manifestacije održano je pod pokroviteljstvom opštine Ub i u organizaciji Ustanove za kulturu i sport.

Obrazloženje žirija

1. Najbolja predstava festivala: “Malograđanska svadba” Pozorišta “Stevan Sremac”, Crvenka (Republika Srbija)
Kompleksan i na semantičkom planu višeslojan Brehtov komad autorska ekipa i ansambl predstave pozorišta iz Crvenke doneli su na scenu u furioznom tempu, koji je na skladan način, zavodljivom scenskom igrom i kvalitetnim rediteljskim postupcima, u stalnim izmenama ritma gradirao ka katarzičnom kraju, koji izabranu temu vodilju (nastajanje fašizma) čini savremenom i uzbudljivom, opominjujućom i snažnom na svakom planu percepcije predstave.

2. Najbolja režija: Silvio Stilinović za predstavu “Maturanti” Satiričkog kazališta mladih, Slavonski Brod (Republika Hrvatska)
Uhvativši se u koštac sa zahtevnom scenskom formom, koja zahteva preciznost u rediteljskom postupku i veliki rad sa glumcima koji su izloženi tokom cele predstave neposrednom kontaktu sa publikom, koja ume da sputava ekspresiju, emocije čini neuverljivim i neretko patetičnim, Silvio Stilinović je pokazao onu rediteljsku veštinu kojom je uspeo da se „obračuna“ sa svim zamkama forme i ono što je potencijana komparativna prednost neposrednog kontakta glumca i gledaoca učinio do te mere uverljivim, da upravo reakcija publike postaje katalizator skladnog i scenski uverljivog umetničkog dela.

3. Najbolja muška uloga: Željko Milošević za ulogu Blaža Milošića u predstavi “Pisac porodične istorije” Gradskog pozorišta Trebinje (Republika BiH)
Gradeći lik apatičnog pijnice koji je odustavši od života odustao i od ideala koji su mu uništili život, Željko Milošević pokazuje da se njegov glumački dar zasniva na studioznom proučavanju svih valera lika koji tumači i njegovoj sposobnosti da te nijanse života plasira na uzbudljiv i scenski izuzetno uverljiv način.

4. Najbolja ženska uloga: Cvijeta Jovanović Mučalica za ulogu Mlade u predstavi “Malograđanska svadba” Pozorišta “Stevan Sremac”, Crvenka
Cvijeta Jovanović Mučalica, glumica izuzertne energije, gradi lik koji postaje okosnica dramske akcije i diktirajući tempo predstave, koji u kompleksnom rediteljskom postupku čini jedan od stožera katarzične komunikacije sa publikom, od početka do kraja pokazuje kontinuiranu glumačku disciplinu koja ovu postavku Brehtove „Malograđanske svadbe“ dovodi na razinu kvalitetnog umetničkog dela.

5. Najbolja epizodna uloga: Vesna Đurić za ulogu Jovanke Milošić u predstavi “Pisac porodične istorije” Gradskog pozorišta Trebinje
Svoj nesumnjiv glumački dar, Vesna Đurić je saobrazila sa zahtevima dramske radnje tvoreći efektnu ulogu koja iz drugog plana daje ovoj zanimljivoj scenskoj porodičnoj sagi preko potreban, rekli bismo temeljan, lirski prosede.

6. Najbolja scenografija: Urški Mazej za predstavu “Feniks” Društva “Mali Petelin”, Senovo (Republika Slovenija)

Izuzetno funkcionalna, jednostavna u geometrijskom smislu, a kompleksna na planu simbolike, scenografija u ovoj predstavi ne opstaje samo na planu skladne likovnosti već u trenucima postaje aktivan i bitan učesnik dramske akcije.

7. Najbolja kostimografija: Radoje Čupić za predstavu “Malograđanska svadba” Pozorišta “Stevan Sremac”, Crvenka

U pitanju je kvalitetan kostimografski rad koji na nepretenciozan način nagoveštava karakter, te zamišljen kao savremen postaje svevremen, tačan na semantičkom planu i skladan u likovnom smislu.

8. Specijalna nagrada za kolektivnu igru: ansambl predstave “Maturanti” Satiričkog kazališta mladih, Slavonski Brod
Četvoro mladih glumaca su studiozno, vodeći računa o svakom detalju, pristupili građenju likova svojih vršnjaka i sa izuzetnim osećajem za meru uspeli da nas uvuku u melodramsku igru, koja na emotivnom planu, na trenutke, uistinu katarzično korespondira sa publikom, pre svega zahvaljujući kompaktnoj igri visokog energetskog naboja.