Милошевићу награда за најбољу мушку улогу у Убу


Представа “Малограђанска свадба” Позоришта “Стеван Сремац” из Црвенке у режији Радоја Ћупића победник је овогодишњег, 10. Репасаж феста, који је вечерас завршен на Убу проглашењем лауреата и свечаном церемонијом доделе награда у Дому културе.

Стручни жири у саставу: драмски писац Жељко Хубач, директор Драме Народног позоришта у Београду (председник), редитељ Милорад Милинковић и Зоран Ћосић, глумац националног театра, након одгледаних пет драмских остварења позоришних аматера из Србије, Словеније, Хрватске, БиХ и Црне Горе, доделио је “Малограђанској свадби” Плакету “Александар Аца Поповић” за најбољу представу јубиларног Репассаге феста.

Награда за најбољу режију фестивала и Плакета “Радомир Раша Плаовић” припала је Силвиу Стилиновићу за комад “Матуранти” у извођењу Сатиричког казалишта младих из Славонског Брода и адаптацији Бориса Kовачевића.

Плакете са ликом великана српске позоришне сцене и рођеног Убљанина Раше Плаовића понело је и троје глумаца. За најбољу женску улогу додељена је Цвијети Јовановић Мучалица, за изведбу Младе у победничкој представи “Малограђанска свадба”, док су Требињцима припале преостале две глумачке награде.

Најбољу мушку улогу остварио је Жељко Милошевић као Блажо Милошић у комаду “Писац породичне историје” Градског позоришта Требиње, у режији Слободана Маруновића, док је за најбољу епизодну улогу у истој представи награђена Весна Ђурић за ролу Јованке Милошић.

Добитник плакете “Александар Аца Поповић” за најбољу сценографију фестивала је Уршки Мазеј за представу “Феникс” Друштва “Мали Пателин” из Сенова, за најбољу костимографију Радоје Чупић за “Малограђанску свадбу”, а за колективну игру ансамбл представе “Матуранти” Сатиричког казалишта младих из Славонског Брода.

Након доделе признања, глумци Драган Петровић Пеле и Слободан Бода Нинковић су у част свих награђених одиграли представу Владимира Ђурђевића “Савршен крој” у продукцији Зветдаре Театра.
На 10. Репассаге фесту, смотри најбољих аматерских позоришта са простора бивше Југославије, поред поменутих, учествовали су и представници Црне Горе – ЕгоKулт и Гимназија “Петар И Петровић Његош” из Даниловграда са комадом “О ћутању и другим имитацијама среће”.

Јубиларно издање манифестације одржано је под покровитељством општине Уб и у организацији Установе за културу и спорт.

Образложење жирија

1. Најбоља представа фестивала: “Малограђанска свадба” Позоришта “Стеван Сремац”, Црвенка (Република Србија)
Kомплексан и на семантичком плану вишеслојан Брехтов комад ауторска екипа и ансамбл представе позоришта из Црвенке донели су на сцену у фуриозном темпу, који је на складан начин, заводљивом сценском игром и квалитетним редитељским поступцима, у сталним изменама ритма градирао ка катарзичном крају, који изабрану тему водиљу (настајање фашизма) чини савременом и узбудљивом, опомињујућом и снажном на сваком плану перцепције представе.

2. Најбоља режија: Силвио Стилиновић за представу “Матуранти” Сатиричког казалишта младих, Славонски Брод (Република Хрватска)
Ухвативши се у коштац са захтевном сценском формом, која захтева прецизност у редитељском поступку и велики рад са глумцима који су изложени током целе представе непосредном контакту са публиком, која уме да спутава експресију, емоције чини неуверљивим и неретко патетичним, Силвио Стилиновић је показао ону редитељску вештину којом је успео да се „обрачуна“ са свим замкама форме и оно што је потенцијана компаративна предност непосредног контакта глумца и гледаоца учинио до те мере уверљивим, да управо реакција публике постаје катализатор складног и сценски уверљивог уметничког дела.

3. Најбоља мушка улога: Жељко Милошевић за улогу Блажа Милошића у представи “Писац породичне историје” Градског позоришта Требиње (Република БиХ)
Градећи лик апатичног пијнице који је одуставши од живота одустао и од идеала који су му уништили живот, Жељко Милошевић показује да се његов глумачки дар заснива на студиозном проучавању свих валера лика који тумачи и његовој способности да те нијансе живота пласира на узбудљив и сценски изузетно уверљив начин.

4. Најбоља женска улога: Цвијета Јовановић Мучалица за улогу Младе у представи “Малограђанска свадба” Позоришта “Стеван Сремац”, Црвенка
Цвијета Јовановић Мучалица, глумица изузертне енергије, гради лик који постаје окосница драмске акције и диктирајући темпо представе, који у комплексном редитељском поступку чини један од стожера катарзичне комуникације са публиком, од почетка до краја показује континуирану глумачку дисциплину која ову поставку Брехтове „Малограђанске свадбе“ доводи на разину квалитетног уметничког дела.

5. Најбоља епизодна улога: Весна Ђурић за улогу Јованке Милошић у представи “Писац породичне историје” Градског позоришта Требиње
Свој несумњив глумачки дар, Весна Ђурић је саобразила са захтевима драмске радње творећи ефектну улогу која из другог плана даје овој занимљивој сценској породичној саги преко потребан, рекли бисмо темељан, лирски проседе.

6. Најбоља сценографија: Уршки Мазеј за представу “Феникс” Друштва “Мали Петелин”, Сеново (Република Словенија)

Изузетно функционална, једноставна у геометријском смислу, а комплексна на плану симболике, сценографија у овој представи не опстаје само на плану складне ликовности већ у тренуцима постаје активан и битан учесник драмске акције.

7. Најбоља костимографија: Радоје Чупић за представу “Малограђанска свадба” Позоришта “Стеван Сремац”, Црвенка

У питању је квалитетан костимографски рад који на непретенциозан начин наговештава карактер, те замишљен као савремен постаје свевремен, тачан на семантичком плану и складан у ликовном смислу.

8. Специјална награда за колективну игру: ансамбл представе “Матуранти” Сатиричког казалишта младих, Славонски Брод
Четворо младих глумаца су студиозно, водећи рачуна о сваком детаљу, приступили грађењу ликова својих вршњака и са изузетним осећајем за меру успели да нас увуку у мелодрамску игру, која на емотивном плану, на тренутке, уистину катарзично кореспондира са публиком, пре свега захваљујући компактној игри високог енергетског набоја.