Mihajlo Todić promovisao knjigu „Kako je fudbal porastao?“ (VIDEO)

Beogradski sportski novinar i urednik rubrike međunaridni fudbal u Beogradskom Sportskom žurnalu Mihajlo Todić večeras je u Narodnoj biblioteci promovisao knjigu „Kako je fudbal porastao?“.

Prema Todićevim riječima knjiga je pisana godinu dana, ali je materijal za nju skupljan 18 godina. „Sve je krenulo poslije, naizgled, bezazlenog pitanja, kad mu se jedan kolega obratio rečenicom: ‘Zašto jedan tim ima 11 igrača?’ a oosvećena je svima onima koji bi voljeli da vide fudbal kao igru, a ne kao biznis“, kaže on.

Knjiga se sastoji iz dva dijela – „Koreni“ – koji opisuje kruženje igara loptom kroz civilizaciju i vijekove preko raznih kontinenata i „Kolijevka“ – koji opisuje period u Engleskoj tokom 19. vijeka kada je u školama i koledžima fudbal uobličen u igru kakvu danas gledamo.

Todić navodi da se i dan-danas ne mogu mijenjati pravila u fudbalu bez Engleske, čime se posebno naglašava njen značaj u „glavnoj sporednoj stvari u svijetu“.

Todić je dao odgovore na niz zanimljivih pitanja  kao što su : ‘koja su prva fudbalska pravila?’, ‘koji je nastariji fudbalski pehar?’, ‘zašto je kazneni udarac baš na 11 metara“ i niz drugih pitanja. „Ono što ljudi malo znaju, na primjer, jeste podatak da je Jugoslavija zaslužna za uvođenje jedanaesterca u fudbal, kako bi poslije neriješenog rezultata bio odlučen pobjednik“, ističe Todić, napominjući da se to dogodilo u kupu Jugoslavije 1952. godine, čime su i balkanski prostori zastupljeni u istoriji fudbala.

Izvor: Radio Trebinje

https://www.youtube.com/watch?v=6jK6z9CJ0Hw