Manastiri RS sabrani u monografiji Marka Romića

TREBINJE I Promocija monografije „Pravoslavni manastiri Republike Srpske“ mladog banjalučkog autora Marka Romića, održana je večeras u biblioteci Eparhijskog doma.

Riječ je o svojevrsnoj sintezi duhovne, kulturne i istorijske tekovine srpskog naroda.

Romić je rekao da je monografija podjeljena u pet cjelina, prema eparhijama koje se nalaze na prostoru RS i u njima je prikazano 37 manastira, koji su pokazatelji duhovne, ali i kulturno – istorijske tekovine srpskog naroda na ovim prostorima.

On je naveo da je to prvi pokušaj sabiranja svih istorijskih i duhovnih tekovina srpskog naroda i objedinjavanja cijelog duhovnog bitisanja srpskog naciona na ovim prostorima.

„Pravoslavni manastiri su živo svjedočanstvo postojanja srpskog naroda, oni su čuvari pravoslavne vjere i zbog toga važno je pisati i govoriti o njima. Ova monografija sabira i govori o dugoj istoriji veličanstvenih duhovnih zajednica Republike Srpske, smještenih uglavnom u oazama mira i ispunjenih bogatim nasleđem istorijskih i kulturnih tekovina srpskoga naroda. Nadam se da će ova knjiga u mladim ljudima da probudi ljubav prema ulozi koju srpski manastiri imaju. I što volim da naglasim je da je većina ljudi koja je pripremala ovu knjigu su mladi ljudi“, istakao je 20-godišnji Romić.

Knjiga je izdata uporedo i na engleskom jeziku i bogatoje ilustrovana fotografijama vrhunskog kvaliteta.

Monografija se izdaje sa blagoslovom Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, te episkopa banjalučkog Jefrema, episkopa zvorničko-tuzlanskog  Hrizostoma i episkopa zahumsko-hercegovačkog  Grigorija.

„Čast mi je i zadovoljstvo i izuzetna radost da tako mlad autor se ozbiljno bavi proučavanjem naših starina, naše istorije i pravoslavlja. I zato sam tu da ga podržim, da ga oblikujemo, usmjerimo i da mu damo putokaze i blagoslove da samo nastavi u svojoj misiji“, naveo je mostarski paroh i recenzent Radivoje Krulj.

Monografija je promovisana u svim eparhijama koje se nalaze na prostoru RS i u Beču, gdje Romić trenutno studira pravo.

Romić u svom opusu stvaralaštva broji već jednu objavljenu knjigu pod nazivom „Car Konstantin i rano hrišćanstvo“.

D.M.