“Ostati ravnodušan prema knjizi,znači lakomisleno osiromašiti svoj život”

I.Andrić

“Među mnogim svijetovima koje čovjek nije dobio kao dar prirode, već ih je stvorio svojim umom, svijet knjiga je najveći. Bez knjiga, bez pisanja knjiga ne postoji koncept čovječanstva”, napisao je davne 1930. godine Herman Hese u eseju “Magija knjige”.

Da li je novi ” vizuelni svijet” potisnuo knjigu?

Šta i koliko čitamo? Na koji način približiti knjigu i čitanje generacijama čiji sastavni dio života su savremene informacione tehnologije? Neki teoretičari tvrde da živimo u postknjiževnom društvu, drugi opet ovu tezu smatraju glupom i neozbiljnom.

Da li kriza čitanja počinje, prije svega u porodici ili su knjizi “presudile” moderne tehnologije? Ako roditelji ne čitaju teško je očekivati od djeteta da mu knjiga bude prvi izbor u potrazi za zabavom. Istraživanja rađena u proteklih desetak godina svjedoče da se vrlo malo čita i da  svaki sedmi učenik koji završi osnovnu školu ne pročita nijednu knjigu predviđenu nastavnim planom i programom! Da li je kriza čitanja kriza uzora?

Knjižare pak nude obilje novih naslova što poznatih što manje poznatih pisaca. Mnoge knjige prati velika reklamna kampanja i sve češći je slučaj da reklamni agenti idu ispred kritike.

Liste najčitanijih pisaca i djela niču gotovo svaki dan, ovjavljuju ih ozbiljna i manje ozbiljna istraživanja, časopisi i portali pa je nemoguće napraviti listu najčitanijih knjiga.

Sa najprodavanijim knjigama stvar je mnogo jasnija,  najprodavanija knjiga je roman “Priča o dva grada”, Čarlsa Dikensa, objavljen 1859. godine koji je prodat u dvjesta miliona primjeraka, slijedi Tolkinov  “Gospodar prstenova sa 150 milona primjeraka i na trećem mjesto je Egziperijev “Mali princ” sa tiražom od 140 miliona primjeraka.

Sajt Kulturnog centra Trebinje vam donosi listu najprodavanijih i najpozajmiljivanijih  naslova u našem gradu u godini koja je na izmaku.

Prema podacima knjižare “Vidoslov”  najprodavanija knjiga u 2017. godini je roman ” Na Drini ćuprija”,djelo za koje je Ivo Andrić 1961. dobio Nobelovu nagradu za književnost. Na drugom mjestu je “Tvrđava” Meše Selimovića, na trećem  je Dučićevo “Blago cara Radovana”, zatim trilogija Jelena Bačić Alimpić “Kazna za greh” te više naslova Ljiljane Habjanović Đurović i Moma Kapora. U deset najprodavanijih knjiga nalaze se i pouke, besjede i razgovori Patrijarha Pavla “Čovek pred licem Božijim” i “Bog će pomoći ako ima kome” te Otac Tadej “Kakve su ti misli takav ti je život” i knjiga vladike Grigorija  “Preko praga”.

Najiznajmljivanija knjiga u Narodnoj biblioteci u Trebinju je roman Dejana Stoiljkovića “Znamenje anđela”, slijedi je knjiga pisama “Tušta i tma” Svetislava Basare i Miljenka Jergovića” a na trećem mjestu je roman “Spas” Isidore Bjelice.Više naslova Vladete Jerotića, Ljiljane Habjanović Đurović i Moma Kapora naleze se na listi deset najiznajmljivanijih knjiga u ovoj godina.Slijede ih Marija Jovanović sa romanom “Kao da se ništa nije dogodilo” i “Ruski prozor” Dragana Velikića”. Od stranih autora veoma čitani su Irvin D. Yalom i roman “Kad je Niče plakao”, Lusinda Rajli “Kuća orhideja”, Filipa Gregori “Druga Bolenova kći”, te Haruki Murakami  sa romanom”Norveška šuma”.

Recimo i to da je u Narodnu biblioteku u Trebinju učlanjeno 590 odraslah i 640 djece, što znači da u odnosu na posljednji popis svega 3,90 % građana zalazi u ovu kulturnu ustanovu. 

Treba reći i to da postoje i oni ljubitelji knjige koji imaju bogate kućne biblioteke, a suština biblioteke je sloboda, sloboda da se čita, sloboda ideja i misli .

I za kraj zamislite da se uz knjigu provede onoliko vremena koliko se provede uz razne rijaliti

programe …