“Остати равнодушан према књизи,значи лакомислено осиромашити свој живот”

И.Андрић

“Међу многим свијетовима које човјек није добио као дар природе, већ их је створио својим умом, свијет књига је највећи. Без књига, без писања књига не постоји концепт човјечанства”, написао је давне 1930. године Херман Хесе у есеју “Магија књиге”.

Да ли је нови ” визуелни свијет” потиснуо књигу?

Шта и колико читамо? На који начин приближити књигу и читање генерацијама чији саставни дио живота су савремене информационе технологије? Неки теоретичари тврде да живимо у посткњижевном друштву, други опет ову тезу сматрају глупом и неозбиљном.

Да ли криза читања почиње, прије свега у породици или су књизи “пресудиле” модерне технологије? Ако родитељи не читају тешко је очекивати од дјетета да му књига буде први избор у потрази за забавом. Истраживања рађена у протеклих десетак година свједоче да се врло мало чита и да  сваки седми ученик који заврши основну школу не прочита ниједну књигу предвиђену наставним планом и програмом! Да ли je криза читања криза узора?

Књижаре пак нуде обиље нових наслова што познатих што мање познатих писаца. Многе књиге прати велика рекламна кампања и све чешћи је случај да рекламни агенти иду испред критике.

Листе најчитанијих писаца и дјела ничу готово сваки дан, овјављују их озбиљна и мање озбиљна истраживања, часописи и портали па је немогуће направити листу најчитанијих књига.

Са најпродаванијим књигама ствар је много јаснија,  најпродаванија књига је роман “Прича о два града”, Чарлса Дикенса, објављен 1859. године који је продат у двјеста милиона примјерака, слиједи Толкинов  “Господар прстенова са 150 милона примјерака и на трећем мјесто је Егзиперијев “Мали принц” са тиражом од 140 милиона примјерака.

Сајт Културног центра Требиње вам доноси листу најпродаванијих и најпозајмиљиванијих  наслова у нашем граду у години која је на измаку.

Према подацима књижаре “Видослов”  најпродаванија књига у 2017. години је роман ” На Дрини ћуприја”,дјело за које је Иво Андрић 1961. добио Нобелову награду за књижевност. На другом мјесту је “Тврђава” Меше Селимовића, на трећем  је Дучићево “Благо цара Радована”, затим трилогија Јелена Бачић Алимпић “Казна за грех” те више наслова Љиљане Хабјановић Ђуровић и Мома Капора. У десет најпродаванијих књига налазе се и поуке, бесједе и разговори Патријарха Павла “Човек пред лицем Божијим” и “Бог ће помоћи ако има коме” те Отац Тадеј “Какве су ти мисли такав ти је живот” и књига владике Григорија  “Преко прага”.

Најизнајмљиванија књига у Народној библиотеци у Требињу је роман Дејана Стоиљковића “Знамење анђела”, слиједи је књига писама “Тушта и тма” Светислава Басаре и Миљенка Јерговића” а на трећем мјесту је роман “Спас” Исидоре Бјелице.Више наслова Владете Јеротића, Љиљане Хабјановић Ђуровић и Мома Капора налезе се на листи десет најизнајмљиванијих књига у овој година.Слиједе их Марија Јовановић са романом “Као да се ништа није догодило” и “Руски прозор” Драгана Великића”. Од страних аутора веома читани су Ирвин Д. Yалом и роман “Кад је Ниче плакао”, Лусинда Рајли “Кућа орхидеја”, Филипа Грегори “Друга Боленова кћи”, те Харуки Мураками  са романом”Норвешка шума”.

Рецимо и то да је у Народну библиотеку у Требињу учлањено 590 одраслах и 640 дјеце, што значи да у односу на посљедњи попис свега 3,90 % грађана залази у ову културну установу. 

Треба рећи и то да постоје и они љубитељи књиге који имају богате кућне библиотеке, а суштина библиотеке је слобода, слобода да се чита, слобода идеја и мисли .

И за крај замислите да се уз књигу проведе онолико времена колико се проведе уз разне ријалити

програме …