Kulturni centar u prošloj godini: 169 programa i 25.000 posjetilaca

Trebinjski Kulturni centar u 2015. godini realizovao je ukupno 169 različitih programa iz oblasti kulture i umjetnosti, koje je vidjelo oko 25.000 posjetilaca, rekao je za Radio Trebinje Dejan Bodiroga, direktor ove ustanove.

On je istakao da su u prošloj godini Trebinjci mogli da pogledaju 26 pozorišnih predstava i 60 filmskih projekcija, posjete 24 umjetičke izložbe, uz jednu likovnu radionicu, 21 muzičko-scenski program, 20 književnih manifestacija, dvije svečane akademije, te još 15 programa, koji nisu vezani za stvaralaštvo u kulturi i umjetnosti.

„Ako znamo da svaki ovaj događaj ili manifestacija podrazumijevaju određene pripreme i probe – onda je evidentno da nam je prošla godina bila prilično radna. Trudili smo se da građanima priredimo što više kulturnih dešavanja, da ona budu kvalitetna i u skladu sa različitim interesovanjima“, kaže Bodiroga, dodajući da je za većinu programa u ovoj ustanovi ulaz bio besplatan.

On ističe da je Gradsko pozoriše Trebinje, koje radi u okviru Kulturnog centra, za isto vrijeme uradilo tri predstave u vlastitoj produkciji, uz još tri koprodukcijska pozorišna projekta sa drugim pozorišnim kućama i stvaraocima.

Bodiroga napominje da je u kreiranju programa vođeno računa da se u svim oblastima kulturnog i umjetničkog stvaralaštva Trebinjcima ponudi kvalitetan i reprezentativan sadržaj, kao što je bilo veče poezije Matije Bećkovića, koncert operskih velikana Jadranke Jovanović i Olivera Njega, izložbe priznatih umjetnika poput Naoda Zorića ili Predraga Terzića, predstava „Mriješćenje šarana“ Narodnog pozorišta RS…

On ističe da je najposjećeniji događaj u prošloj godini bio muzički projekat „Rok-simfonija“, od manifestacija – pozorišni Festival festivala, Dučićeve večeri poezije i Festival evropskog i mediteranskog filma, dok su ljubiteljima bioskopa najinteresantniji bili filmovi domaće produkcije „Gorčilo“ i „Bićemo prvaci sveta“, koji su bilježili „preko 1.000 gledalaca“.

Najgledaniji inostrani filmovi u bioskopu KC bili su „Paklene ulice“ i „Terminator“, što se ne može reći i za svjetski hit „Pedeset nijansi sive“, na kojem je posjeta bila daleko ispod očekivanja, iako je u Trebinju prikazan samo 15 dana nakon regionalne premijere.

Direktor Kulturnog centra naglašava da ljubitelji sedme umjetnosti, zahvaljujući dobroj saradnji ove ustanove sa distributerskom kućom „Putujuće kino“ iz Banjaluke, mogu da pogledaju sve što je aktuelno u filmskoj industriji u vrlo kratkom vremenu nakon svjetskih premijera.

„Problem je što u našem biosokopu nemamo uslove za projekcije – opremu dobijamo od distributera, zbog čega imamo vrlo male prihode od filmova, koji u zimskom periodu ne mogu ni da pokriju troškove. Ali mi smo tu da bi građanima koji vole bioskop omogućili da pogledaju ono što je vrijedno i aktuelno u svjetskom filmu“, ističe on.
R.S.

Izvor: Radio Trebinje