Kulturni centar u prošloj godini: 169 programa i 25.000 posjetilaca

Требињски Културни центар у 2015. години реализовао је укупно 169 различитих програма из области културе и умјетности, које је видјело око 25.000 посјетилаца, рекао је за Радио Требиње Дејан Бодирога, директор ове установе.

Он је истакао да су у прошлој години Требињци могли да погледају 26 позоришних представа и 60 филмских пројекција, посјете 24 умјетичке изложбе, уз једну ликовну радионицу, 21 музичко-сценски програм, 20 књижевних манифестација, двије свечане академије, те још 15 програма, који нису везани за стваралаштво у култури и умјетности.

„Ако знамо да сваки овај догађај или манифестација подразумијевају одређене припреме и пробе – онда је евидентно да нам је прошла година била прилично радна. Трудили смо се да грађанима приредимо што више културних дешавања, да она буду квалитетна и у складу са различитим интересовањима“, каже Бодирога, додајући да је за већину програма у овој установи улаз био бесплатан.

Он истиче да је Градско позорише Требиње, које ради у оквиру Културног центра, за исто вријеме урадило три представе у властитој продукцији, уз још три копродукцијска позоришна пројекта са другим позоришним кућама и ствараоцима.

Бодирога напомиње да је у креирању програма вођено рачуна да се у свим областима културног и умјетничког стваралаштва Требињцима понуди квалитетан и репрезентативан садржај, као што је било вече поезије Матије Бећковића, концерт оперских великана Јадранке Јовановић и Оливера Њега, изложбе признатих умјетника попут Наода Зорића или Предрага Терзића, представа „Мријешћење шарана“ Народног позоришта РС…

Он истиче да је најпосјећенији догађај у прошлој години био музички пројекат „Рок-симфонија“, од манифестација – позоришни Фестивал фестивала, Дучићеве вечери поезије и Фестивал европског и медитеранског филма, док су љубитељима биоскопа најинтересантнији били филмови домаће продукције „Горчило“ и „Бићемо прваци света“, који су биљежили „преко 1.000 гледалаца“.

Најгледанији инострани филмови у биоскопу КЦ били су „Паклене улице“ и „Терминатор“, што се не може рећи и за свјетски хит „Педесет нијанси сиве“, на којем је посјета била далеко испод очекивања, иако је у Требињу приказан само 15 дана након регионалне премијере.

Директор Културног центра наглашава да љубитељи седме умјетности, захваљујући доброј сарадњи ове установе са дистрибутерском кућом „Путујуће кино“ из Бањалуке, могу да погледају све што је актуелно у филмској индустрији у врло кратком времену након свјетских премијера.

„Проблем је што у нашем биосокопу немамо услове за пројекције – опрему добијамо од дистрибутера, због чега имамо врло мале приходе од филмова, који у зимском периоду не могу ни да покрију трошкове. Али ми смо ту да би грађанима који воле биоскоп омогућили да погледају оно што је вриједно и актуелно у свјетском филму“, истиче он.
Р.С.

Извор: Радио Требиње