КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ТРЕБИЊЕ ДОБИТНИК ПРИЗНАЊА ЗА НАЈБОЉИ ПОТЕЗ У ТУРИЗМУ БИХ 2019

Културни центар Требиње, по оцјени портала Индикатор.ба,  добитник је признања за најбољи потез у туризму у БиХ у сезони љето 2019. године.

Културном центру Требиње ово признање додијељено је за отварање ревитализованог дока на ријеци Требишњици, са којег је крајем јуна ове године запловило десет обновљених традиционалних требињских лађа.

Отварање дока на Требишњици и активирање лађа дио су прекограничног пројекта  „Живот на граници БиХ / Црна Гора – старе стазе безвременог насљеђа и традиције“, чији је носилац Културни центар Требиње.

Лађе, које су својевремено биле атракција на Требишњици, по старим, аутентичним нацртима направио је Ариф Чустовић, а њиховим активирањем проширена је туристичка понуда града Требиња.

Током љетне туристичке сезоне портал Индикатор.ба је на подручју цијеле БиХ регистровао 32 одлуке, иницијативе и акције компанија, локалних власти, туристичких и невладиних организација, осмишљених ради унапређења и подизања квалитета туризма, инвестирања у нове објекте, пласирања новог туристичког производа, валоризације природних ресурса и културно-историјске баштине. Резултати су објављени поводом овогодишњег обиљежавања Свјетског дана туризма.

Културном центру Требиње признање је уручено 25. октобра на Сарајевском фестивалу туризма.

Реализација пројекта  „Живот на граници БиХ / Црна Гора – старе стазе безвременог насљеђа и традиције“  почела је у јануару 2017. године. Пројекат, укупне виједности 330 хиљада евра, Европска унија је финансирала са 85%, а преостали износ кофинансирали су Културни центар и Град Требиње, те Центар за културу Плужине.