КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ТРЕБИЊЕ – АКТИВНОСТИ У 2018. ГОДИНИ

У Културном центру Требиње у току 2018. године одржано је укупно 700 манифестција. И ове године настојали смо бити на трагу наше идеје водиље – бити средиште умјетничких, едукативних и забавних сусрета и збивања  на пољу културног дјеловања.
У сарадњи са еминентним диструбутерима у току ове године требињској публици омогућили смо осамдесет и шест филмских пројекција, различитих жанрова, а 9994  љубитеља филмске умјетности је више него добар показатељ да смо филмску чаролију вратили на велики екран.


У галерији Културног центра Требиње приређене су двадесет и двије изложбе од којих издвајамо “Прогон”, великог Милоша Шобајића коју је требињска публика видјела захваљујући изузетној сарадњи наше установе са Књижевним удружењем “Сусрет” са професором  Миланом Бабић на челу. Захваљујући дугогодишњој сарадњи Културног центра Требиње са умјетничком галеријом Босне и Херцеговине из Сарајева приредили смо изузенто посјећну изложбу академског сликара Изета Алечковића, Требињца са сарајевском адресом. 

Селекција аутора који излажу у галеријама Културног центра Требиње базирана је прије свега на квалитету али и на промоцији младих умјетника који су се у години која је иза нас ваома успјешно представили требињској публици
Културни центар Требиње је и ове године у потпуности подржао пети по реду симпозијум “Теологија у јавној сфери” који организује Епархија Захумско – Херцеговачка и Приморска , на коме су учестовали еминентни теолози, као и бројни експерти из различитих области друштвеног живота.
Наша установа је дала велики допринос организовању традиционалних манифестација чији организатор је Град Требиње. Приредили смо осам свечаних академија од којиј издвајамо Светосавску, академију поводом Дучићевих вечери поезије као и академију поводом стогодишњице ослобођења Требиња у Великом рату .


У 2018. години Културни центар Требиње промовисао је више књига и часописа и уприличио бројне књижевне вечери а издвојићемо промоцију књиге сликара Милоша Шобајића “Сликај и ћути”, затим “Пред сјенима српских мученика” Рада Л. Лаловића, енциклопедијско  дјело Радмиле Тонковић “Небеске хероине”као и промоцију књиге “Положи наду на Господа” дјела мати Јелене .

теологија у јавној сфери


Културни центар Требиње и ове године био је домаћин више научних скупова  и конференција а са поносом истичемо да смо угостили и три амбасадора који су различитим поводом гостовали у нашој установи .
Културни Центар Требиње био је домаћин шездесет и првом Фестивалу фестивала на коме су учествовала позоришта из Србије, Македоније, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине.
Овогодишњи Фестивал фестивала остаће упамћен  по мастеркласу из позоришне режије који је током трајања Фестивала одржао професор и чувени позоришни редитељ Егон Савин.
Двије позоришне представе настале су у продукцији и копородукцији Културног центра Требиње. Позоришна дјела “Слуге” и “Сумња” рађена у копродукцији са Културном сценом “Мале ствари” представљале су РС на културној  манифестацији “Дани Републике Српске у Србији”.
У позоришној сали Културног центра Требиње гостовало је више представа из Републике Српске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Посебно истичемо представе намјењене најмлађој публици које су прије свега едукативног и забавног карактера, а надамо се да ће их бити више у години која је пред нама.

Догађај број један у протеклој години је свакако  “Music and more summer Fest” који се по први пут одржао управо у граду на Требишњици. Поред Града Требиња, Културни центар је препознао важност овог спетакла класичне музике и подржао га свим својим капацитетима. У наредној години даћемо све од себе да овај догађај учинимо регионалним дешавњем без премца што се тиче класичне музике, јер он то по до сада виђеном заслужује.
Свјесни чињенице да је култура изузетно важан сегмент друштвеног живота, Културни центар Требиње ће и у наредном периоду настојати да буде важна карика у културно- образовном процесу наше заједнице јер је управо та мисија наша трајна орјентација.
Миљан Вуковић, уредник умјетничког програма Културног центра Требиње о плановима за наредну годину каже:
“Културни центар Требиње ће у наредном периоду радити у циљу стварања засебног “сервиса” умјетности и умјетницима, те оснаживању домаће културне сцене. То су основне претпоставке за позиционирање културе Требиња у контексту европских културних токова, у којима је савремена умјетност уврштена у опште развојне политике сваке локалне заједнице.Третирање културне развојне компоненте града, стварање домаћих кадрова у овој области, орјентисање Требиња према “извору”, а не “увозу” умјетности, јачање области културних индустрија, те потреба да Требиње током читаве године има присутност културних догађаја и избјегавање свођења културе на манифестациони карактер снажна је орјентација менаџмента Културног центра” 

“У потпуности смо остварили циљеве зацртане планом и програмом рада за 2018. годину. Понудили смо мноштво садржаја, а о томе најбоље говори број оджаних манифестација: умјетничког, едукативног и забавног садржаја. Надам се да ће и предстојећа 2019. година бити једнако успјешна као и година која је за нама. У наредној години поред традиционалних манифестација пунудићемо и неке нове садржаје. Ово је прилика да свим нашим суграђанима у име Културног центра честитам предстојеће новогодишње и божићне и празнике”, ракла је Бранка Сарић,директорица Ј.У. Култирни центар Требиње.