KULTURNI CENTAR TREBINJE – AKTIVNOSTI U 2018. GODINI

U Kulturnom centru Trebinje u toku 2018. godine održano je ukupno 700 manifestcija. I ove godine nastojali smo biti na tragu naše ideje vodilje – biti središte umjetničkih, edukativnih i zabavnih susreta i zbivanja  na polju kulturnog djelovanja.
U saradnji sa eminentnim distrubuterima u toku ove godine trebinjskoj publici omogućili smo osamdeset i šest filmskih projekcija, različitih žanrova, a 9994  ljubitelja filmske umjetnosti je više nego dobar pokazatelj da smo filmsku čaroliju vratili na veliki ekran.


U galeriji Kulturnog centra Trebinje priređene su dvadeset i dvije izložbe od kojih izdvajamo “Progon”, velikog Miloša Šobajića koju je trebinjska publika vidjela zahvaljujući izuzetnoj saradnji naše ustanove sa Književnim udruženjem “Susret” sa profesorom  Milanom Babić na čelu. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Kulturnog centra Trebinje sa umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine iz Sarajeva priredili smo izuzento posjećnu izložbu akademskog slikara Izeta Alečkovića, Trebinjca sa sarajevskom adresom. 

Selekcija autora koji izlažu u galerijama Kulturnog centra Trebinje bazirana je prije svega na kvalitetu ali i na promociji mladih umjetnika koji su se u godini koja je iza nas vaoma uspješno predstavili trebinjskoj publici
Kulturni centar Trebinje je i ove godine u potpunosti podržao peti po redu simpozijum “Teologija u javnoj sferi” koji organizuje Eparhija Zahumsko – Hercegovačka i Primorska , na kome su učestovali eminentni teolozi, kao i brojni eksperti iz različitih oblasti društvenog života.
Naša ustanova je dala veliki doprinos organizovanju tradicionalnih manifestacija čiji organizator je Grad Trebinje. Priredili smo osam svečanih akademija od kojij izdvajamo Svetosavsku, akademiju povodom Dučićevih večeri poezije kao i akademiju povodom stogodišnjice oslobođenja Trebinja u Velikom ratu .


U 2018. godini Kulturni centar Trebinje promovisao je više knjiga i časopisa i upriličio brojne književne večeri a izdvojićemo promociju knjige slikara Miloša Šobajića “Slikaj i ćuti”, zatim “Pred sjenima srpskih mučenika” Rada L. Lalovića, enciklopedijsko  djelo Radmile Tonković “Nebeske heroine”kao i promociju knjige “Položi nadu na Gospoda” djela mati Jelene .

teologija u javnoj sferi


Kulturni centar Trebinje i ove godine bio je domaćin više naučnih skupova  i konferencija a sa ponosom ističemo da smo ugostili i tri ambasadora koji su različitim povodom gostovali u našoj ustanovi .
Kulturni Centar Trebinje bio je domaćin šezdeset i prvom Festivalu festivala na kome su učestvovala pozorišta iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
Ovogodišnji Festival festivala ostaće upamćen  po masterklasu iz pozorišne režije koji je tokom trajanja Festivala održao profesor i čuveni pozorišni reditelj Egon Savin.
Dvije pozorišne predstave nastale su u produkciji i koporodukciji Kulturnog centra Trebinje. Pozorišna djela “Sluge” i “Sumnja” rađena u koprodukciji sa Kulturnom scenom “Male stvari” predstavljale su RS na kulturnoj  manifestaciji “Dani Republike Srpske u Srbiji”.
U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje gostovalo je više predstava iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Posebno ističemo predstave namjenjene najmlađoj publici koje su prije svega edukativnog i zabavnog karaktera, a nadamo se da će ih biti više u godini koja je pred nama.

Događaj broj jedan u protekloj godini je svakako  “Music and more summer Fest” koji se po prvi put održao upravo u gradu na Trebišnjici. Pored Grada Trebinja, Kulturni centar je prepoznao važnost ovog spetakla klasične muzike i podržao ga svim svojim kapacitetima. U narednoj godini daćemo sve od sebe da ovaj događaj učinimo regionalnim dešavnjem bez premca što se tiče klasične muzike, jer on to po do sada viđenom zaslužuje.
Svjesni činjenice da je kultura izuzetno važan segment društvenog života, Kulturni centar Trebinje će i u narednom periodu nastojati da bude važna karika u kulturno- obrazovnom procesu naše zajednice jer je upravo ta misija naša trajna orjentacija.
Miljan Vuković, urednik umjetničkog programa Kulturnog centra Trebinje o planovima za narednu godinu kaže:
“Kulturni centar Trebinje će u narednom periodu raditi u cilju stvaranja zasebnog “servisa” umjetnosti i umjetnicima, te osnaživanju domaće kulturne scene. To su osnovne pretpostavke za pozicioniranje kulture Trebinja u kontekstu evropskih kulturnih tokova, u kojima je savremena umjetnost uvrštena u opšte razvojne politike svake lokalne zajednice.Tretiranje kulturne razvojne komponente grada, stvaranje domaćih kadrova u ovoj oblasti, orjentisanje Trebinja prema “izvoru”, a ne “uvozu” umjetnosti, jačanje oblasti kulturnih industrija, te potreba da Trebinje tokom čitave godine ima prisutnost kulturnih događaja i izbjegavanje svođenja kulture na manifestacioni karakter snažna je orjentacija menadžmenta Kulturnog centra” 

“U potpunosti smo ostvarili ciljeve zacrtane planom i programom rada za 2018. godinu. Ponudili smo mnoštvo sadržaja, a o tome najbolje govori broj odžanih manifestacija: umjetničkog, edukativnog i zabavnog sadržaja. Nadam se da će i predstojeća 2019. godina biti jednako uspješna kao i godina koja je za nama. U narednoj godini pored tradicionalnih manifestacija punudićemo i neke nove sadržaje. Ovo je prilika da svim našim sugrađanima u ime Kulturnog centra čestitam predstojeće novogodišnje i božićne i praznike”, rakla je Branka Sarić,direktorica J.U. Kultirni centar Trebinje.