Културни центар отворио изложбу у Мостару “Савремена умјетничка сцена Требиње”(видео)

У Галерији Алуминиј синоћ је отворена умјетнички изразито вриједана изложба имена “Савремена умјетничка сцена Требиње”.

С двадесетак радова, мостарској  публици се представило укупно петнаест умјетника који су, својим животом и радом, нераскидиво везани за Требиње, у првому реду за тамошњу Академију ликовних умјетности: Ђорђе Арнаут, Нада Арнаут, Игор Бошњак, Марко Бурлица, Данило Бурсаћ, Анка Гардашевић, Таида Јашаревић, Невена Kосовић, Бранко Милановић, Жељка Момиров, Марко Мусовић, Саво Пековић, Алексеј Сивчевић, Радослав Ратко Вучинић и Миљан Вуковић.

Изложбу су заједнички организовали Kултурни центар Требиње и Галерија Алуминиј, док уредник умјетничкога програма KЦ-а Требиње Миљан Вуковић истиче како одабрани требињски умјетници ликовно промишљају положај умјетника унутар друштва и како ова изложба њихову матичну кућу позиционира као регионалну културну установу у којој се јавности представља и дјела савременог ликовног израза, задовољство није крио ни директор Алуминијевих корпоративних комуникација Дарко Јука.

фото:Стојан Ласић

– Изложба је, као дио претходнога пројекта Декодирање, била постављена у Цетињу (Црна Гора) и у самому  Требињу, да би, под данашњим називом, била организована и у Kултурному центру Београда (Србија), те у Умјетничкој галерији БиХ, у Сарајеву. То што смо ју довели у Мостар, пред нашу ликовно захтјевну публику, нама је и изазов и част, јер та порука промишљања умјетниковог положаја у друштву, којом је изложба прожета, надраста и Требиње и Мостар, односно даје пројекту ону вишу димензију због које изложба тако дуго и траје и због којег је досад угошћена у свим престижним излагачким просторима наше три сусједне земље – коментарисао је Јука, додајући како су на изложби заступљене све врсте доминантних медија, од цртежа, слике, графике, скулптуре и објекта, до видеа.

Вуковић је, пак, појаснио како је изложба живућег карактера, односно како се са сваким новим путовањем мијења, и у смислу учесника и у смислу радова, али и како је ова мостарска  битно значајнијиа од претходних, што је, у тому гибању, и очекивано.

– Овом изложбом и одабиром, покушава се помирити тзв. супротности и разлике у медијскому приступу, као и друштвено-социолошком поимању тога шта је савремено, што модерно, што класично, а што надмашено у методологији приступа разумијевања и мишљења о умјетности уопште – записао је о овому посту теоретичар умјетности Игор Бошњак, чији је колега, др. Предраг Терзић, оцијенио како, у овом убрзаном свијету, умјетност добива на значењу и започиње ново преиспитивање кроз дигитализацију и нове медије.

– Све то само још више усложњава даљње разумијевање онога што се данас подразумијева под појмом умјетности. Захваљујући различним приступима, имамо острва која се једана с другим додирују, у непрегледному архипелагу. Умјетник је, у таквој прерасподјели снага, окренут едукацији и још бољему промишљању и дјеловању које, кроз убрзаност и тренутак, дају свему лични печат – закључио је Терзић.

На отварању је говорио требињски историћар умјетности доц. др. Драган Чихорић, истакнувши како изложба представља једну умјетничку сцену која није неким затвореним кругом него је, заправо, врло сложеним идентитетским топографским листом који је сачињен од посебних дијелова појединачних умјетника који су технички, родно и идејно разноврсни, што и јест богатство самога пројекта.

Kако је ријеч о значајному искораку у културном повезивању Мостара и Требиња, присутне су поздравили и начелници одјељења друштвених дјелатности Мостара и Требиња, Божо Ћорић и Зоран Милошевић, пруживши снажну подршку даљњој изградњи успостављене сарадње.

Изложба ће отвореном за бесплатно разгледање остати до 17. августа

Home