Kulturni centar otvorio izložbu u Mostaru “Savremena umjetnička scena Trebinje”(video)

U Galeriji Aluminij sinoć je otvorena umjetnički izrazito vrijedana izložba imena “Savremena umjetnička scena Trebinje”.

S dvadesetak radova, mostarskoj  publici se predstavilo ukupno petnaest umjetnika koji su, svojim životom i radom, neraskidivo vezani za Trebinje, u prvomu redu za tamošnju Akademiju likovnih umjetnosti: Đorđe Arnaut, Nada Arnaut, Igor Bošnjak, Marko Burlica, Danilo Bursać, Anka Gardašević, Taida Jašarević, Nevena Kosović, Branko Milanović, Željka Momirov, Marko Musović, Savo Peković, Aleksej Sivčević, Radoslav Ratko Vučinić i Miljan Vuković.

Izložbu su zajednički organizovali Kulturni centar Trebinje i Galerija Aluminij, dok urednik umjetničkoga programa KC-a Trebinje Miljan Vuković ističe kako odabrani trebinjski umjetnici likovno promišljaju položaj umjetnika unutar društva i kako ova izložba njihovu matičnu kuću pozicionira kao regionalnu kulturnu ustanovu u kojoj se javnosti predstavlja i djela savremenog likovnog izraza, zadovoljstvo nije krio ni direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

foto:Stojan Lasić

– Izložba je, kao dio prethodnoga projekta Dekodiranje, bila postavljena u Cetinju (Crna Gora) i u samomu  Trebinju, da bi, pod današnjim nazivom, bila organizovana i u Kulturnomu centru Beograda (Srbija), te u Umjetničkoj galeriji BiH, u Sarajevu. To što smo ju doveli u Mostar, pred našu likovno zahtjevnu publiku, nama je i izazov i čast, jer ta poruka promišljanja umjetnikovog položaja u društvu, kojom je izložba prožeta, nadrasta i Trebinje i Mostar, odnosno daje projektu onu višu dimenziju zbog koje izložba tako dugo i traje i zbog kojeg je dosad ugošćena u svim prestižnim izlagačkim prostorima naše tri susjedne zemlje – komentarisao je Juka, dodajući kako su na izložbi zastupljene sve vrste dominantnih medija, od crteža, slike, grafike, skulpture i objekta, do videa.

Vuković je, pak, pojasnio kako je izložba živućeg karaktera, odnosno kako se sa svakim novim putovanjem mijenja, i u smislu učesnika i u smislu radova, ali i kako je ova mostarska  bitno značajnijia od prethodnih, što je, u tomu gibanju, i očekivano.

– Ovom izložbom i odabirom, pokušava se pomiriti tzv. suprotnosti i razlike u medijskomu pristupu, kao i društveno-sociološkom poimanju toga šta je savremeno, što moderno, što klasično, a što nadmašeno u metodologiji pristupa razumijevanja i mišljenja o umjetnosti uopšte – zapisao je o ovomu postu teoretičar umjetnosti Igor Bošnjak, čiji je kolega, dr. Predrag Terzić, ocijenio kako, u ovom ubrzanom svijetu, umjetnost dobiva na značenju i započinje novo preispitivanje kroz digitalizaciju i nove medije.

– Sve to samo još više usložnjava daljnje razumijevanje onoga što se danas podrazumijeva pod pojmom umjetnosti. Zahvaljujući različnim pristupima, imamo ostrva koja se jedana s drugim dodiruju, u nepreglednomu arhipelagu. Umjetnik je, u takvoj preraspodjeli snaga, okrenut edukaciji i još boljemu promišljanju i djelovanju koje, kroz ubrzanost i trenutak, daju svemu lični pečat – zaključio je Terzić.

Na otvaranju je govorio trebinjski istorićar umjetnosti doc. dr. Dragan Čihorić, istaknuvši kako izložba predstavlja jednu umjetničku scenu koja nije nekim zatvorenim krugom nego je, zapravo, vrlo složenim identitetskim topografskim listom koji je sačinjen od posebnih dijelova pojedinačnih umjetnika koji su tehnički, rodno i idejno raznovrsni, što i jest bogatstvo samoga projekta.

Kako je riječ o značajnomu iskoraku u kulturnom povezivanju Mostara i Trebinja, prisutne su pozdravili i načelnici odjeljenja društvenih djelatnosti Mostara i Trebinja, Božo Ćorić i Zoran Milošević, pruživši snažnu podršku daljnjoj izgradnji uspostavljene saradnje.

Izložba će otvorenom za besplatno razgledanje ostati do 17. avgusta

Home