U galeriji Kulturnog centra Trebinje, večeras je istoričar umjetnosti Petar Simić govorio na temu „Kriza savremene umjetnosti“.
Prema riječima gospodina Simića, riječ je o jednom škripcu, tjeskobi u kojoj se savremena umjetnost našla. On polazi, prije svega, od tri djela kao najuticajnija. Prvo od njih je čuvena  „Fontana“ Marsela Dišana, koja je, u stvari, pisoar – proglašeno za najvažnije umjetničko djelo 20. vijeka. „Dišan je bio odličan slikar, za razliku od mnogih, ali i jedan veliki cinik. Mene, lično, ne inspiriše mnogo i smatram da nije normalno da „Fontana“ ima ovoliki uticaj na umetnike danas.

Ni sam Dišan je nije smatrao umetničkim delom. Mislim da je njom otvorio Pandorinu kutiju“, istakao je Simić.
Druga dva djela su serija konzervi sa fekalijama, italijanskog umjetnika Pjera Manconija – koja je prodata po enormnoj cijeni i 80 tona fekalija izloženih u prestižnoj galeriji u Cirihu.
Petar Simić je uputio na uticaj i trag koje ova i slična djela ostavljaju na umjetnike danas i o trendu koji preovladava, navodeći i prikazujući primjere današnjih umjetničkih proizvoda.
„Danas, nažalost, bilo šta možete proglasiti umetničkim delom. Ja smatram da je to jedan nezdrav odnos prema umetnosti. Ako je to umetnost, onda smo mi u jednoj teškoj krizi“, zaključio je ovaj istoričar umjetnosti.

D.Đ.