У галерији Културног центра Требиње, вечерас је историчар умјетности Петар Симић говорио на тему „Криза савремене умјетности“.
Према ријечима господина Симића, ријеч је о једном шкрипцу, тјескоби у којој се савремена умјетност нашла. Он полази, прије свега, од три дјела као најутицајнија. Прво од њих је чувена  „Фонтана“ Марсела Дишана, која је, у ствари, писоар – проглашено за најважније умјетничко дјело 20. вијека. „Дишан је био одличан сликар, за разлику од многих, али и један велики циник. Мене, лично, не инспирише много и сматрам да није нормално да „Фонтана“ има оволики утицај на уметнике данас.

Ни сам Дишан је није сматрао уметничким делом. Мислим да је њом отворио Пандорину кутију“, истакао је Симић.
Друга два дјела су серија конзерви са фекалијама, италијанског умјетника Пјера Манцонија – која је продата по енормној цијени и 80 тона фекалија изложених у престижној галерији у Цириху.
Петар Симић је упутио на утицај и траг које ова и слична дјела остављају на умјетнике данас и о тренду који преовладава, наводећи и приказујући примјере данашњих умјетничких производа.
„Данас, нажалост, било шта можете прогласити уметничким делом. Ја сматрам да је то један нездрав однос према уметности. Ако је то уметност, онда смо ми у једној тешкој кризи“, закључио је овај историчар умјетности.

Д.Ђ.