KONCERTOM U KULTURNOM CENTRU ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI „MUSIC & MORE SUMMERFEST“

Večerašnjim koncertom  „Veliko finale – koncert orkestra“  završen je drugi međunarodni festival klasične muzike  Music & More SummerFest“, koji se od 2. avgusta održavao u Trebinju.

Foto: Jovan Vidaković

Orkestar MMSF trebinjskoj publici predstavio se majstorskim izvođenjem djela Flađela, Lundborga, Jonela Petroja, Šostakoviča, te klavirskog koncerta Betovena i serenade za gudače Čajkovskog.

Festival je proteklih dana okupio preko sedamdeset studenata, istaknutih umjetnika – izvođača i pedagoga sa svih meridijana, koji su održali devet koncerata na četiri različite lokacije u našem gradu – u Kulturnom centru, Muzeju Hercegovine, amfiteatru Hercegovačke Gračanice na Crkvini i na gradskom trgu.

Music & More SummerFest“  pružio je intenzivan umjetnički program i učesnicima i publici. Festival je ponudio i bogat interdisciplinarni program koji je uključivao brojne individualne časove, master klas, predavanja i prezentacije, odnosno, solo, kamerne i gudačke orkestarske nastupe. Britanski slikar Majkl Prajs održao je predavanje o savremenoj primjeni prirodnih pigmenata renesanse, a performansi baletske trupe  „Artists Plus“  iz Kalifornije pratili su izvođenje i upotpunili doživljaj nekih od kompozicija. Premijerno je izvedeno djelo Jonela Petroja  „Kredo 800“, posvećeno 800. godišnjici postojanja Eparhije Zahumsko- hercegovačke i primorske, a na programu su bili i rijetko izvođeni kamerni aranžmani Betovenovih klavirskih koncerata.

Foto: Jovan Vidaković

Pokrovitelj festivala  Music & More SummerFest“  je Grad Trebinje, dok su  partneri festivala Kulturni centar Trebinje, Muzej Hercegovine,  Muzička škola Trebinje, Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska, Turistička organizacija, hotel Central park i hotel Platani.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković