Koncertom u Kulturnom centru obilježen veliki jubilej Crkvenog hora Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški

U pozorišnoj sali Kulturnog centra večeras je održan cjelovečernji koncert duhovne i svetovne muzike kojim je Crkveni hor Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški obilježio 130 godina od osnivanja.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je večerašnje okupljanje zahvalnost ljudima koji baštine jednu od najstarijih organizovanih kulturnih tekovina, koja oslikava karakter ovog podneblja.

„Naša je obaveza da izuzetno bogat kulturno-istorijski kapital, kroz koji smo obezbjedili pravo na ljudsko dostojanstvo i pravo na identitet, posmatramo kao komparativnu prednost i zamajac razvoja naše zajednice. Svojim imenom, svojom krsnom slavom, poštovanjem zaslužnih članova, humanitarnim radom Crkveni hor Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški, nasljednik Srpskog pravoslavnog pjevačkog društva ‘Soko-Sloboda’, na najbolji način čuva tradiciju i duhovnost“, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Ćurić.

O istorijatu, značaju i veličini Crkvenog hora Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški govorio je sveštenik Dražen Tupanjanin.

Dirigent hora Jovana Marić, magistar crkvene horske muzike, naglasila je da je čast, ali i velika odgovornost dirigovati ovim ansamblom sa dugom istorijom i tradicijom, koja traje od 1892. godine do danas.

„Ono što je meni večeras bilo jako bitno jeste da su u ovom koncertu učestvovali svi koji su imali neku vezu sa horom. Voditeljka nam je bivša članica hora, bili su nam tu predsjednici i dirigenti – njih 12 koji su prošli kroz hor, sjetili smo se kompozitora koji su pisali za naš ansambl. Posebno mi je drago što smo večeras izveli ‘Molitvu’ profesorke Spomenke Likić, ‘Ekstazu’ našeg Boba Vučura i kompoziciju ‘Dostojno jest’ Vladimira Berdovića, dubrovačkog kompozitora trebinjskog porijekla, za koju mislim da je čak i premijerno izvedena večeras. To su kompozicije koje su mi večeras posebno značile“, kazala je dirigent hora Jovana Marić.

Uručene su spomenice i zahvalnice svim ljudima koji su dali svoj nesebičan doprinos za rad i opstanak ovog ansambla.

Crkveni hor Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški djeluje pri Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, kao jedini mješoviti hor Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, a kroz svoju bogatu istoriju dao je nemjerljiv značaj očuvanju pravoslavne duhovne muzike i kulture na našim prostorima.

Koncert Crkvenog hora Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški organizovali su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Grad Trebinje , uz tehničku podršku Kulturnog centra Trebinje.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković