KONCERT VELIKOM DUČIĆU U ČAST

Koncertom učenika i profesora Muzičke škole večeras su u Kulturnom centru završene „Dučićeve večeri poezije“.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da se Dučićeve večeri poezije ne mogu ljepše završiti nego koncertom trebinjskih virtouza, koji „Pjesmom Dučiću“ slave jednog od najumnijih ljudi našeg grada i čovjeka koji je rodno Trebinje volio i cijenio više nego bilo koje drugo mjesto u kome je živio u svojoj bogatoj pjesničko-diplomatskoj karijeri.

„Možda baš to govori o njegovoj veličini kao čovjeka koji je bio iznad lokalnog i regionalnog, ali se uvijek vraćao tamo gdje je mu je bila i duša i srce – u svoje milo Trebinje. Zato je Trebinje Dućić, a Dučić Trebinje. To je jedna nesalomiva nit koja povezuje pjesnika i naš grad“, naveo je Ćurić.

On je dodao da je naš najpriznatiji sugrađanin upravo onaj koji je od Trebinja svojim ličnim primjerom želio da stvori evropsku prestonicu, koja se svojom kulturnom sviješću uzdiže iznad lokalnog i poprima svjetske okvire kojim se dive mnogo veći i mnogo napredniji.

„To je amanet koji ne zaboravljamo i koji iz godine u godinu unapređujemo i razvijamo. Koncept ‘grad kulture’ je nešto najvrijednije što s posebnim ponosom njegujemo“, naveo je Ćurić.

Gradonačelnik Trebinja je istakao da su Grad Trebinje i Elektroprivreda Republike Srpske podržali inicijativu Muzičke škole i osnivača festivala klasične muzike ‘Music and More SummerFest’ Tatjane Ranković da zajedno kupe koncertni klavir. Riječ je o veoma skupom klaviru, koji će uskoro biti u našem gradu i dostupan svim učenicima i profesorima.

„Naša djeca imaće priliku da drže koncerte sa najboljim pijanistima svijeta kroz pomenuti festival muzike. A zašto ne reći – Trebinje u deceniji pred nama zaslužuje da dobije i modernu koncertnu dvoranu. Grad kulture to zaslužuje ma koliko to sada izgledalo nemoguće i nestvarno. Moramo se izdizati iznad lokalnog viđenja, ali ne zaboraviti kome pripadamo i šta njegujemo“, zaključio je Ćurić.

Direktor Muzičke škole Trebinje Dušanka Babić je istakla da im je pripala izuzetna čast što su priredili koncert u slavu velikog pjesnika.

„Program je bio raznolik, izvedene su klasične, moderne, filmske, španske i druge kompozicije. Odgovornost je bila velika i nadam se da smo ispunili očekivanja naše publike. Pored profesora i učenika Muzičke škole nastupili su i nekadašnji učenici ove škole, kao i gosti violinista Sonja Vojvodić i violončelista Milan Ninković, članovi crnogorskog simfonijskog orkestra“, navela je Babić.

Milan Ninković, violončelista – član crnogorskog simfonijskog orkestra je izrazio zadovoljstvo što je nastupio po prvi put pred trebinjskom publikom.

„Velika čast što sam svirao na divnom koncertu u čast Jovanu Dučiću. Bilo je zaista fantastično i nadam se da ćemo ponovo doći u ovaj prekrasni grad“, kazao je Ninković.

Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje je istakla da će u saradnji sa ambasadom Srbije u Japanu, 17. decembra biti organizovana izložba posvećena Jovanu Dučiću.

„Na izložbi će predstavnik Muzeja Hercegovine govoriti o Dučiću i biće prikazana tri filma koje je radio akademik Jovan Delić sa svojim studentima ovog ljeta u Trebinju. Gosti će biti predstavnici svih devet zemalja, gdje je Jovan Dučić bio u svom diplomatskom pohodu. Moramo reći da taj osjećaj, da se cijeli svijet ove godine poklanja Jovanu Dučiću, nam daje snagu da ovo iznesemo kako treba i naravno da najavimo naredne 55. Dučićeve večeri poezije, koje će biti u posebnom svijetlu”, kazala je Skočajić.

Izvor: Radio Trebinje

Foto: Jovan Vidaković