Koncert etno grupe „Iva“: Bogatstvo melosa koji osvaja svijet

iva

TREBINJE │ Etno grupa „Iva“ iz Doboja večeras je prvi put predstavila svoje stvaralaštvo publici u Trebinju – koncertom na Trgu slobode, koji je organizovao Kulturni centar.

Na repertoaru jedanaestočlanog muzičkog sastava su vokalna i vokalno-instrumentalna djela narodne muzike, koju izvode u originalnom ili modernom aranžmanu – u stilu etno-džez-fjužna, ali i djela iz srpske crkvene i duhovne baštine.

iva2

Saša Pavlović, umjetnički rukovodilac grupe i profesor muzike na Akademije umjetnosti u Banjaluci, ističe da je „Iva“ svoj rad počela sa misijom da sakuplja i baštini originalno tradicionalno pjevanje, da bi se posljednjih godina upustili u kreativnu avanturu  interpretacije muzičke tradicije, kombinujući je sa elementima modernih muzičkih pravaca – džeza, roka, psihodelije…

U „vorld-mjuzik“ žanru Balkan danas preuzima Evropu i svijet, zbog čega će muzički sastavi sa naših prostora, koji stvaraju na narodnoj muzičkoj tradiciji, biti sve traženiji, vjeruje Pavlović.

iva3

„Ritam, muzika i melodika naših napjeva su veoma snažni i izazovni. A to samo govori koliko je naš čovjek iz naroda, još od srednjeg vijeka, bio umjetnički nadaren. Mi smo najbogatija zemlja što se tiče melodike i u tom smislu Evropa kasni za nama, a Americi će trebati još oko 400 godina da nas sustignu“, kaži umjetnički rukovodilac „Ive“.

Pavlović sa žaljenjem ističe da je veliki dio srpske muzičke baštine zaboravljen, te da im često treba puno vremena da nađu i kreativno ožive neku tradicionalnu pjesmu.

„I mi je tada učimo kao nešto novo. Sa ‘Ivom’ je na koncertima teško pjevati jer malo ko u publici zna te pjesme“, ističe Pavlović.