Концерт етно групе „Ива“: Богатство мелоса који осваја свијет

iva

ТРЕБИЊЕ │ Етно група „Ива“ из Добоја вечерас је први пут представила своје стваралаштво публици у Требињу – концертом на Тргу слободе, који је организовао Културни центар.

На репертоару једанаесточланог музичког састава су вокална и вокално-инструменталнa дјела народне музике, коју изводе у оригиналном или модерном аранжману – у стилу етно-џез-фјужна, али и дјела из српске црквене и духовне баштине.

iva2

Саша Павловић, умјетнички руководилац групе и професор музике на Академије умјетности у Бањалуци, истиче да је „Ива“ свој рад почела са мисијом да сакупља и баштини оригинално традиционално пјевање, да би се посљедњих година упустили у креативну авантуру  интерпретације музичке традиције, комбинујући је са елементима модерних музичких праваца – џеза, рока, психоделије…

У „ворлд-мјузик“ жанру Балкан данас преузима Европу и свијет, због чега ће музички састави са наших простора, који стварају на народној музичкој традицији, бити све траженији, вјерује Павловић.

iva3

„Ритам, музика и мелодика наших напјева су веома снажни и изазовни. А то само говори колико је наш човјек из народа, још од средњег вијека, био умјетнички надарен. Ми смо најбогатија земља што се тиче мелодике и у том смислу Европа касни за нама, а Америци ће требати још око 400 година да нас сустигну“, кажи умјетнички руководилац „Иве“.

Павловић са жаљењем истиче да је велики дио српске музичке баштине заборављен, те да им често треба пуно времена да нађу и креативно оживе неку традиционалну пјесму.

„И ми је тада учимо као нешто ново. Са ‘Ивом’ је на концертима тешко пјевати јер мало ко у публици зна те пјесме“, истиче Павловић.