Književno veče Šćepana Aleksića

 

TREBINJE | U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras je priređeno književno veče publiciste i novinara Šćepana Aleksića iz Bileće na kome je predstavljeno sedam knjiga proze napisanih na autentičan način, svojstven ovom nadarenom hercegovačkom autoru.

O stvaralaštvu Šćepana Aleksića i njegovom najnovijem djelu „Pisma za sve adrese“ govorili su članovi bilećke „Prosvjete“ i profesori srpskog jezika i književnosti Nikola Baćević i Lazar Gnjato koji su ukazali da je riječ o djelima koja se s radošću čitaju i prepričavaju.

Govoreći o Aleksićevom književnom opusu, Baćević je istakao da je ovaj vrsni pisac u svom pripovjedačkom radu opisao Hercegovinu i hercegovačkog čovjeka sa svim njegovim karakteristikama.

„Čini mi se da na ovom području u književnom djelu niko nije obradio ovaj kraj kao što je to učinio Aleksić, niti iko kao on poznaje jezik istočne Hercegovine. Niko tako ne vlada turcizmima koji su karakteristični za ovo područje i koje on vrlo vješto koristi u dijalozima svojih likova“, rekao je Baćević.

Prema njegovim riječima, iako su teme lokalne, one imaju šire, opšteljudsko značenje, u čemu se ogleda vrijednost Aleksićevog književnog djela.

„Književno djelo je vrednije ako se može tumačiti na više načina, a to je u stvari upravo književno djelo Šćepana Aleksića“, rekao je Baćević.

Gnjato je ocijenio da je Aleksić autentični hercegovački pisac čije se književno djelo ističe autentičnošću literarnog izraza.

„On priča priču o Hercegovini koju, bojim se, sve manje ljudi pamti i poznaje“, rekao je Gnjato.

Govoreći o djelu „Pismo za sve adrese“, on je naveo da ga ova zbirka podsjeća na pripovjedački postupak Ive Andrića.

„Ne možete tvrditi da je to samo zbirka pripovjedaka. Ona ima romaneskni tok koji podsjeća na Andrićev roman `Na Drini ćuprija`. Niz pripovjedaka gradi jednu priču o glavnom junaku, a u ovom slučaju to je Bileća“, naglasio je Gnjato.

Šćepan Aleksić je najavio da su mu u pripremi još dvije knjige, koje bi trebalo da budu završene za dvije godine.

„Riječ je o romanu koji će, kao i sve moje prethodne knjige, biti vezan za Hercegovinu, odnosno za Bileću i bilećku kasarnu kroz koju je toliko vojske prošlo“, naveo je Aleksić.

On kaže da nikada nije volio mnogo da priča o svojim djelima, već ostavlja čitaocima da prosude koliko vrijede, da li su interesantna i vrijedna truda da se čitaju.

Aleksić je godinama bio novinar Tanjuga, dopisništvo za Hercegovinu, a od 2008. godine je direktor Narodne biblioteke „Vladimir Gaćinović“ u Bileći.

Piše od srednjoškolskih dana, a prve prozne radove objavio je 1977. godine.

Do sada je objavio knjige „Naboj“, „Račvasti jezik“, „Ime i prezime“, „Turski drum“, „Papirna maramica“, „Prst poprijeko od srca“, „Pisma za sve adrese“, a za štampu je priredio knjigu „Hercegovački hajduk Stanko Sočivica“.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.
Radio Trebinje