Knjiga „Hristos se rodi” Perice Đakovića predstavljena trebinjskoj publici

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje večeras je održana promocija knjige „Hristos se rodi” (Božićni intervjui sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem) autora Perice Đakovića, dugogodišnjeg novinara iz Herceg Novog.

Ova zbirka svojevrsni je nastavak knjige „Morački jasnovidac”, a riječ je o seriji intervjua koje je Đaković vodio sa mitropolitom Amfilohijem u periodu od 2014. do 2020. godine. Perica Đaković ističe da obje knjige, u kojima je sabrano oko 20 dvočasovnih intervjua, doživljava kao krunu svog novinarskog stvaralaštva dugog četiri decenije.

Đaković je izjavio da razgovori sa mitropolitom nisu bili unaprijed dogovarani, a samim tim ni odgovori nisu bili pripremani unaprijed, pa nikad nije znao kuda će ga razgovor sa njim odvesti.

 „Mitropolit Amfilohije je pričao o svim temama – aktuelnim, političkim, društvenim, i na sve je imao odgovor. Sa njim je bilo lako razgovarati, zato što je on bio običan, jednostavan čovjek. Bio je gromada od čovjeka, čovjek koji je plijenio, izuzetnog uma i intelekta, koji je u tim intervjuima nagovijestio ono što se sada dešava. Kako vrijeme protiče, sve više spoznajemo šta je i ko on bio”, kazao je Đaković.

Pored autora, o knjizi „Hristos se rodi” besjedili su protojerej-stavrofor Obren Jovanović, advokat Zoran Lazarević i dr Savo Niković.

Jovanović je rekao da je ova knjiga izuzetno dragocjena te da će svi koji je budu čitali vidjeti da je u njoj veoma važno štivo, jer je riječ o najturbulentnijem vremenu u Crnoj Gori, srpskom narodu i čitavom hrišćanstvu:

„Mitropolit je bio glasnogovornik, on je te teme divno obrađivao i vidjeće čitaoci da je bio prorok svog vremena i da je neke stvari unaprijed sagledao i vidio”.

U programu su učestvovali i guslar Nebojša Milanović i recitator Lazar Ambulija.

Predstavljanje knjige „Hristos se rodi”, po blagoslovu episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, organizovao je Kulturni centar Trebinje.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković