„KARAVAN KULTURE GOVORA“ U TREBINJU: NJEGUJMO SRPSKI JEZIK

U organizaciji beogradskog Udruženja „Izražajnost“, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Trebinja, a u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, dvodnevna manifestacija „Karavan kulture govora“ realizovana je i u našem gradu.

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je održana edukativna tribina na kojoj su govorili prof. dr Dragomir Kozomara i master komunikolog Slobodan Roksandić, a putem video-poruke obratio se i humanitarac Arno Gujon. Tribini je prethodila prezentacija multimedijalne knjige „Progovori da vidim ko si“ Slobodana Roksandića.

Komunikolog Slobodan Roksandić napisao je knjigu naslovljenu po čuvenoj Sokratovoj misli „Progovori da vidim ko si“. Multimedijalna knjiga nastala je kao rezulat obrazovnih radionica koje je u Srbiji, Republici Srpskoj i dijaspori pohađalo više hiljada učenika i nastavnika. Roksandić kaže da se u zavisnosti od brzine govora, načina na koji naglašava, razgovijetnosti izgovora i izbora riječi stiče utisak o rječitosti, stručnosti, elokvenciji i načitanosti govornika.

„Postoji još jedan razlog za takav naslov, a to je da stupimo u kontakt sa čitaocima. U okviru knjige, preko kju-ar koda imamo mobilni telefon kao nastavno sredstvo. Svaki čitalac ima mogućnost da snimi sebe po određenim uputstvima, na određene teme i pošalje nam mejlom. Mi onda vratimo audio-analizu, konkretno sa smjernicama, personalizovano, kako da popravi svoje navike i način izražavanja i to bi zapravo bilo to: progovori da vidim ko si“, dodao je Roksandić.

Dragomir Kozomara, profesor Filološkog fakulteta iz Banjaluke, ukazao je na potrebu i važnost očuvanja srpskog jezika i istakao da svi zajedno treba da ga njegujemo. Večeras je posebno istakao problem srpske akcenatske norme.

„Večerašnja tribina je nastavak ranijih tribina koje su počele ovim karavanom. Za cilj ima da nauči sve one koji govore naš divni jezik da ga pravilno koriste jer je to stub naše duhovnosti. Do sada je nepravedno bio zapostavljen i moramo podsjetiti sebe kako treba lijepo da izrazimo ono što već znamo“, naveo je Kozomara.

Francuz Arno Gujon, čuveni humanitarac i zaljubljenik u Srbiju, dokazao je da se uz mnogo rada i truda može dostići visok nivo kulture izražajnosti, čak i na stranom jeziku. Naveo je da je srpski jezik naučio da bi razumio naš narod na Kosovu i Metohiji kojem godinama pomaže.

 „Učeći srpski jezik, otkrio sam da jezik nije samo sredstvo komunikacije, već zauzima središnje mesto u identitetu jednog naroda i negujući jezik, mi negujemo kulturu naroda i ono što jesmo kao narod”, rekao je Arno Gujon putem video-poruke.

Projekat  „Karavan kulture govora“ prvi put je predstavljen u Trebinju, a njegovu realizaciju podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture na teritoriji sedam gradova Republike Srpske.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković