Josip Pejaković opet pred trebinjskom publikom

Bard sarajevskog glumišta Josip Pejaković izveo je večeras pred trebinjskim ljubiteljima pozorišta monodramu „Ućerivanje“, nastavak kultne predstave „Oj živote“, koja je na predratnim scenama eks-jugoslavije doživjela više od 3.000 izvođenja.
Pejaković u monodramskom nastavku, urađenom povodom 40 godina umjetničkog rada, pozorišno oživljava svog bezimenog junak, ali u drugačijem ambijentu, koji postaje metafora vremena u kojem živimo: u predratnoj kultnoj monodrami on je bio nevin u zatvoru, a u „Ućerivanju“ je pametan u ludnici.
„Ambijent je promijenjen, ali mentaliteti nisu izmijenjani. Kao i ona prva, monodrama je vrlo angažovana: u njoj je puno tragikomike koju smo živjeli u vremenu ratu i nakon rata, a završava se najaktuelnijim dešavanjima oko ove naše dnevnopolitičke situacije – svega ovoga što pametan čovjek u ovoj ludnici može da doživi“, rekao je prvak drame sarajevskog Narodnog pozorišta za radiotrebinje.com.
Pejaković kaže da je predstava krenula iz „pet prepunih dvorana Narodnog pozorišta u Sarajevu“ da bi potom obišla gotovo cijelu BiH, a „sve sa punim salama i pozivima da se ponovi“. Monodrama je, dodaje, i u Hrvatskoj doživjela dobar prijem publike i pored negativne atmosfere stvorene medijskim nesporazumima, poput onog na temu „kako neko ko je Josip može da se izjašnjava kao Jugosloven“.
„Sve je kulminiralo incidentom da je izvođenje u Zadru i policija morala da obezbjeđuje“, kaže Pejaković najavljujući da bi monodrama uskoro trebalo da bude na turneji i po scenama u Srbiji.
Iako je sa monodramom „Oj živote“, podsjetio je Pejaković, prije rata „četiri puta do krova punio i veliku dvoranu u Trebinju“,večeras je ulaznicu od 7 KM platilo svega pedesetak naših sugrađana.
„Glumci imaju običaj da broje te prazne stolice. Meni one ne smetaju – mogu da igram i po kućama“, rekao je glumac na kraju predstave pozdravljajući malobrojnu trebinjsku publiku.
Radio Trebinje
R.S.