„JE LI OVO SANAK ILI JAVA“ – ODRŽANO GUSLARSKO VEČE POSVEĆENO VUKIĆU VULU KOPRIVICI

U organizaciji Društva guslara „Vojvoda Nedeljko Vidaković“ Trebinje, večeras je u Kulturnom centru održano guslarsko veče „Je li ovo sanak ili java“. Ovo veče je bilo posvećeno nedavno preminulom predsjedniku Društva, Vukiću Vulu Koprivici. 

Koprivica je bio narodni guslar, epski pjesnik, majstor za izradu gusala. Isklesao je od kamena gusle uz koje se pjeva, prve takve vrste u Hercegovini.
O Vulu Koprivici, na početku večeri, govorio je Episkop ZHiP Grigorije koji je rekao da je on bio „Veliki dar koje je Gospod poslao u naše živote, plemenita duša, svakom pribježište.“
Uz stihove Vula Koprivice, smjenjivali su se zvuci gusala narodnih guslara ovog Društva, članova Društva guslara iz Nikšića i DG „Vojvoda Luka Vukalović“ iz Trebinja.
Dragutin Perović, epski pjesnik i narodni guslar iz Nikšića, decenijama se družio sa Koprivicom. „Od malena je bio nadahnut epskom poezijom svojih predaka. Koliko je bio dobar guslar i pjesnik, toliko je bio i dobar neimar i plemenita ljudska duša. Krasili su ga, prije svega, poštenje, iskrenost i dobrota“, rekao je o Vukiću ovaj crnogorski guslar.
Lazar Ambulija, član DG „Vojvoda Nedeljko Vidaković“ opisao je Koprivicu kao „majstora gusala, velikog pjesnika, ratnika, ljudsku veličinu, oličenje čojstva i junaštva, čovjeka koji je bio ponosan – ali ne i gord“.

„Zato, večeras pjevajte i uvijek pjevajte o junacima i ljudima kao što bješe Koprivica Vule, jer će se jedino tako opet rađati veliki junaci i ljudi“. (Episkop ZHiP Grigorije)
D.Đ.