„JE LI OVO SANAK ILI JAVA“ – ODRŽANO GUSLARSKO VEČE POSVEĆENO VUKIĆU VULU KOPRIVICI

У организацији Друштва гуслара „Војвода Недељко Видаковић“ Требиње, вечерас је у Културном центру одржано гусларско вече „Је ли ово санак или јава“. Ово вече је било посвећено недавно преминулом предсједнику Друштва, Вукићу Вулу Копривици. 

Копривица је био народни гуслар, епски пјесник, мајстор за израду гусала. Исклесао је од камена гусле уз које се пјева, прве такве врсте у Херцеговини.
О Вулу Копривици, на почетку вечери, говорио је Епископ ЗХиП Григорије који је рекао да је он био „Велики дар које је Господ послао у наше животе, племенита душа, сваком прибјежиште.“
Уз стихове Вула Копривице, смјењивали су се звуци гусала народних гуслара овог Друштва, чланова Друштва гуслара из Никшића и ДГ „Војвода Лука Вукаловић“ из Требиња.
Драгутин Перовић, епски пјесник и народни гуслар из Никшића, деценијама се дружио са Копривицом. „Од малена је био надахнут епском поезијом својих предака. Колико је био добар гуслар и пјесник, толико је био и добар неимар и племенита људска душа. Красили су га, прије свега, поштење, искреност и доброта“, рекао је о Вукићу овај црногорски гуслар.
Лазар Амбулија, члан ДГ „Војвода Недељко Видаковић“ описао је Копривицу као „мајстора гусала, великог пјесника, ратника, људску величину, оличење чојства и јунаштва, човјека који је био поносан – али не и горд“.

„Зато, вечерас пјевајте и увијек пјевајте о јунацима и људима као што бјеше Копривица Вуле, јер ће се једино тако опет рађати велики јунаци и људи“. (Епископ ЗХиП Григорије)
Д.Ђ.