Izložba”Belezi velikih zločina” i film”Djeca”povodom 25.godina od osnivanja 3 Odreda SBP

Удружење ветерана 3 одреда СБП поводом обиљежавања 25.година од оснивања у сарадњи са удружењем дјеце погинулих бораца”Наслеђе”,ГБО Требиње,МУП-ом РС и музејом “Жртава геноцида” организује изложбу”Белези великих злочина” и филм”Дјеца”.
 
Галерија Културног центра Требиње – изложба “Белези великих злочина”
 
У петак, првог децембра у 19 часова и 30 минута у галерији Културног центра Требиње биће отворена изложба слика “Белези великих злочина”, аутора Вељка Ђурића – Мишина, директора Музеја жртава геноцида из Београда.
 
Циљ изложбе коју чини двадесет слика еминентних српских умјетника је да преко умјетничких дјела садашњим и будућим генерацијама прикаже злочине и страдања српског народа током двадесетог вијека.
 
Поред слике “Јасеновац”, чувеног сликара Милића од Мачве, која симболичнос представља погром Срба у усташкој НДХ посјетиоци ће моћи да виде и дјела великих српских умјетника: Зорана Туркана, Весне Тартар, Јована Солдатовића, Драгана Ристића и других.
 
Ова изложба жели да нас научи култури сјећања, да нас опомене али и да се са дужним поштовањем поклони сјенима невино страдалих Срба.
 
Филм:Дјеца
 
 
У 20 часова у биоскопу Културног центра биће приказан документарни филм “Дјеца”, аутора Дениса Бојића, рађеног у продукцији РТРС-а.
 
Филм на јединствен и документаран начин представља потресно свједочење четири преживјела родитеља, од укупно 36 очева и мајки који су у протеклом отаџбинском рату изгубили по троје дјеце.  
 
Филм “Дјеца” свједочи о једној од највећих, српској јавности мало познатој трагедији нашег народа у посљедњој деценији двадесетог вијека.