Izložba”Belezi velikih zločina” i film”Djeca”povodom 25.godina od osnivanja 3 Odreda SBP

Udruženje veterana 3 odreda SBP povodom obilježavanja 25.godina od osnivanja u saradnji sa udruženjem djece poginulih boraca”Nasleđe”,GBO Trebinje,MUP-om RS i muzejom “Žrtava genocida” organizuje izložbu”Belezi velikih zločina” i film”Djeca”.
 
Galerija Kulturnog centra Trebinje – izložba “Belezi velikih zločina”
 
U petak, prvog decembra u 19 časova i 30 minuta u galeriji Kulturnog centra Trebinje biće otvorena izložba slika “Belezi velikih zločina”, autora Veljka Đurića – Mišina, direktora Muzeja žrtava genocida iz Beograda.
 
Cilj izložbe koju čini dvadeset slika eminentnih srpskih umjetnika je da preko umjetničkih djela sadašnjim i budućim generacijama prikaže zločine i stradanja srpskog naroda tokom dvadesetog vijeka.
 
Pored slike “Jasenovac”, čuvenog slikara Milića od Mačve, koja simboličnos predstavlja pogrom Srba u ustaškoj NDH posjetioci će moći da vide i djela velikih srpskih umjetnika: Zorana Turkana, Vesne Tartar, Jovana Soldatovića, Dragana Ristića i drugih.
 
Ova izložba želi da nas nauči kulturi sjećanja, da nas opomene ali i da se sa dužnim poštovanjem pokloni sjenima nevino stradalih Srba.
 
Film:Djeca
 
 
U 20 časova u bioskopu Kulturnog centra biće prikazan dokumentarni film “Djeca”, autora Denisa Bojića, rađenog u produkciji RTRS-a.
 
Film na jedinstven i dokumentaran način predstavlja potresno svjedočenje četiri preživjela roditelja, od ukupno 36 očeva i majki koji su u proteklom otadžbinskom ratu izgubili po troje djece.  
 
Film “Djeca” svjedoči o jednoj od najvećih, srpskoj javnosti malo poznatoj tragediji našeg naroda u posljednjoj deceniji dvadesetog vijeka.