Izložba „Vrt pravednika – Moja ćirilica“ pred trebinjskom publikom (VIDEO)

 https://www.youtube.com/watch?v=HuaJLJmAeyo

Izlozba_31

TREBINJE l U Muzeju Hercegovine večeras je, u oviru „Dučićevih večeri poezije“, otvorena izložba „Vrt pravednika – Moja ćirilica“, slikarke Olgice Stefanović iz Novog Sada.

Autorka kaže da se izložba sastoji iz tri ciklusa radova: „Zaveštanje“, „Moja ćirilica“ i „Vrt pravednika“.

Ona dodaje da je cijela izložba posvećena srednjovjekovnoj srpskoj umjetnosti, istoriji, kulturi i tradiciji.

„Mnogo volim i cenim našu srednjovekovnu umjetnost i oduševljena sam našim manastirima, rukopisnim knjigama i smatram da imamo neprocenivo blago. Moj radovi su mali doprinos u borbi za očuvanje ćirilice, jer je ona naša tradicija. Istina je da je ona danas zapostavljena, ali ćirilica je ta koja daje opstanak srpskom narodu, jer je to naš identitet i nešto što treba da nas predstavlja na nabolji mogući način. Ćirilicom treba da se ponosimo“, rekla je Stefanović.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je istakao da je ćirilica pismo sa kojim smo se rodili, osnov naše kulture i narodne pismenosti, koja je u našem regionu nažalost doživjela sudbinu da se uklanja, zaboravlja ili marginalizuje.

„Zahvaljujem umjetnici što je na neki način osjetila ovu prazninu i prijetnju, koja je posebno izražena u našim krajevima zapadno od Drine, i što nam svojim slikama poručuje da po svaku cijenu sačuvamo naše pismo. Pismo koje putuje još od Ćirila i Metodija do naših dana. Pismo koje nas čini ovakvim kakvim smo i pismo koje nas čini bogatim, autentičnim i potpuno spremnim da prihvatimo sve izazove ovoga doba“, istakao je Vučurević.

Stefanovićeva je članica Udruženja likovnih umjetnika Srbije i Vojvodine. Sa svojim radovima iz oblasti grafike, ilustracije i ikonopisa učestvovala je na mnogobrojnim međunarodnim izložbama u Srbiji, Rusiji, Belgiji, Finskoj, Francuskoj, Kanadi, Argentini, Meksiku…

Izložba je otvorena do kraja mjeseca.

Druženje pjesnika sa srednjoškolcima

Pjesnici_34

Prije izložbe, u biblioteci Gimnazije “Jovan Dučić” danas su pjesnici, gosti ovogodišnjih “Dučićevih većeri poezije” održali književni čas sa trebinjskim srednjoškolcima.

Biblioteka ove ustanove bila je prepuna učenika koji su slušali stihove svojih pjesnika, ali su i učenici Gimnazije govorili svoje nagrađene stihove.

Pjesnici_37D.M. (Foto: Jovan Vidaković)