TREBINJE l U organizaciji Foto-kino kluba Trebinje, a u saradnji sa kreativnom medija konferencijom PDP (Print Design Photography) iz Novog Sada večeras je Galeriji Kulturnog centra otvorena izložba ulične fotografije koju čini 86 radova.

Radovi su predstavljeni u okviru kreativne medija konferencije, koja je održana u Novom Sadu, u periodu od 3. do 6. septembra 2015. godine.

Tema ovogodišnjeg fotografskog konkursa bila je ulična fotografija, a na njoj su sa svojim radovima učestvovala i dva člana trebinjskog kluba – Jovan Vidaković i Ninoslav Ilić.

Ilić je svojom serijom fotografija “Bečlije” osvojio prvu nagradu.

IMG_9255

„Serija fotografija ‘Bečlije’ je pokušaj da iz pozicije autsajdera uhvatim suštinu grada, trenutak na jedan način koji nije tako klasičan, što se tiče tehnike, kadriranja i same kompozicije. Ulična fotografija šalje mnogostruku poruku, pokazuje informativni, komični ili kritički karakter fotografije – tu kompleksnost jednog trenutka koji se desi na ulici“, istakao je Ilić, dodajući da je ulična fotografija vrlo zahtjevan medij fotografskog izražaja, ali umjetniku pruža mogućnost da se iskaže.

Dajana Vukajlija, programski direktor PDP konferencije kaže da je ova izložba proizvod konkursa koji je bio raspisan u okviru 7. PDP konferencije u saradnji sa kolektivom Ulice fotografija iz Novog Sada.

„PDP (Print Design Photography) je međunarodna konferencija kreativnih medija na kojoj se održava serija predavanja renomiranih autora i stručnjaka iz različitih kreativnih oblasti. Cilj ove izložbe je promovisanje i afirmacija mladih autora iz regiona“, navela je Vukajlija.

IMG_9260

Prije otvaranja izložbe, predstavnici PDP kreativne medija konferencije su u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju održali predavanje iz oblasti vizuelne komunikacije, predstavili rad svojih organizacija i prezentovali mogućnosti učestvovanja na njihovim manifestacijama, a prikazani su i najuspješniji radovi dizajna plakata ovogodišnje kreativne konferencije.

 

IMG_0608Izložba će biti otvorena do 26. decembra.

D.M.