IZLOZBA UDRUŽENJA “SLIKARSKI URANAK”

U maloj galeriji Kulturnog centra večeras u 18,00 časova biće otvorena izložba udruženja “Slikarski uranak”.Umjetnici iz Crne Gore će izložiti 38 radova a izloža će biti postavljena do 08.11.2014 god.

“SLIKARSKI URANAK je oformljen 8.marta 1993. godine. U vrijeme kada su bubnjevi rata na našim prostorima unosili nespokojstvo i kada se naziralo zlokobno Mrak, Mrak, Mrak, grupa podgoričkih stvaralaca pozvala je ljude dobre volje i bistrog uma da se zajednički suprostave zlu, radeći na afirmaciji istinskih vrijednosti života.slikarski uranak slika
Svojim nazivom „Slikarski uranak“ simbolično objedinjuje različite oblike „slikanja“ života: riječju, muzikom, kičicom, naukom…Udruženje je širom otvorilo vrata stvaraocima koji svojim entuzijazmom, radnim, moralnim i umjetničkim sposobnostima osvjetljavaju čiste puteve života. Danas Slikarski uranak broji preko 400 članova, iz mnogih krajeva svijeta. Tu su slikari, književnici, muzičari, naučni radnici, publicisti iz Crne gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Indije, Njemačke, Luksemburga, Francuske, Austrije, Saudi Arabije, USA, Čilea, Australije…Oni dolaze u likovne kolonije koje Uranak organizuje u Crnoj Gori, obilaze i upoznaju ovu zemlju, upijaju ono najbolje i najljepše, te predstavljaju u svojim državama na kulturan i dostojanstven način, kroz slike, knjige, pjesme, reportaže. Na kolonije dolaze o svom trošku i rade svojim materijalom, a radove ostavljaju domaćinima i tako obogaćuju kulturnu baštinu Crne Gore.
„Slikarski uranak“ je u proteklim godinama organizovao brojne izložbe slika i skulptura, te promocije knjiga u Crnoj Gori, kao i zemljama u okruženja i Evrope. Na njima slikom i riječju predstavlja vrijednosti svoje zemlje, viđenje i doživljene očima i srcem umjetnika. Ta aktivnost se nastavlja i dalje.
Stvaralaštvo Slikarskog uranka je predtavljeno u dvjema knjigama koje nose isti naslov-SLIKARSKI URANAK U BLAGU CRNE GORE – CRNA GORA U OČIMA UMJETNIKA, knjiga I i II, a uskoro treba da bude objavljena i treća.
Tako smo nazvali i ovo večerašnje druženje. Nakon Mostara, evo nas i u vašem divnom gradu. Veoma se radujemo susretu sa Trebinjem i Trebnjcima i nadamo se da je ovo početak duge i plodne saradnje. Srdačno vas pozdravljamo, živjeli.”