IZLOŽBA „UDAH“ U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Izložba pod nazivom „Udah“ Ivane Dragutinović Sokolovski, doktora umjetnosti iz Beograda, otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Bogatsvo izražajnih disciplina krasi likovni izražaj Ivane Dragutinović Sokolovski. Ova umjetnica se, osim slikom i crtežom, bavi i skulpturom, muralom, instalacijom, videom i performansom.


„Udah“ je drugi dio ciklusa „Dodir“, koji obuhvata četiri izložbe. Autorka kaže da je ‘dodir’ nešto što je dio njenog bića i da je to tema koja je zaokuplja otkako zna za sebe. U ovom kontekstu, kako navodi, dobio je posebno bitno značenje: dodir – kao osnovna, nasušna ljudska potreba.

„Ceo ovaj koncept i projekat osmislila sam i organizovala mnogo pre ove aktuelne situacije u vezi sa pandemijom. Ali, život je namestio tako da još više apostrofiram tu ideju i pobedu života. U ovom trenutku, situacija je dovedena do usijanja zbog pandemije, izbegavamo dodirivanje, grljenje, komuniciranje, a ova izložba traži baš suprotno. Nekako je to glavni cilj i ideja umetnosti – da ne daje odgovore na sva pitanja, da postavlja mnoga pitanja i da pokušava da otvori oči i um“, navela je autorka izložbe.


Materijali kojima se Ivana Dragutinović Sokolovski bavi u svom stvaralaštvu su prirodni, a akcenat je na taktilnosti, odnosno, na svemu onome što posmatrača izaziva i poziva na dodir. Ista tema predstavljena je kroz različite medije, a svim radovima zajednička je crvena boja.

„Ovde se radi o umetničkim intervencijama u prostoru, o ambijentalnoj umetničkoj postavci. Tu su zavese od gaze i vez na njoj, koji donosi poruke i poziva na dodir, zagrljaj, ljubav i neposrednu reakciju, slika naslikana direktnim otiscima na papiru ružom za usne, radovi od čiste vune i kamen opsidijan u njoj – kamen iskrenosti i istine, video performans sa mojom omiljenom pesmom. Svaka izložba ovog ciklusa je različita, sadrži druge radove, ali zajednički imenitelj im je moja velika želja za dodirom i nepriznavanje nikakvih granica i barijera“, istakla je Ivana Dragutinović Sokolovski.


Prva izložba ciklusa „Dodir“ otvorena je početkom novembra u Vranju, a nakon druge u Trebinju, dvije izložbe biće upriličene u Sarajevu i u Beogradu.

Izložba „Udah“ će za sve ljubitelje likovne umjetnosti biti otvorena do 20. novembra u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković