Izložba „U susret Vuku“

TREBINJE │ U okviru naučno-političkog skupa „Govori srpski – piši ćirilicom“ danas je u Muzeju Hercegovine otvorena dokumentarna izložba „U susret Vuku“, koju je  SPKD „Prosvjeta“ priredilo povodom 200-godišnjice štampanja prvih djela Vuka Karadžića i 150 godina od njegove smrti.

Predsjednik gatačkog ogranka SPKD „Prosvjeta“ Radomir Vučković rekao je da izložba sadrži fotografije, dokumenta i prateće tekstove o Vukovom životu i radu na polju kulture, a podijeljena je na sedam tematskih cjelina.

Kreće od njegovog rođenja, porodice i dana djetinjstva, preko njegovih diplomatskih i susreta sa brojnim kulturnim radnicima tadašnje Evrope, rada na prikupljanju narodnog stvaralaštva, do svjedočanstava onih koji su govorili i pisali o Vuku, što i danas, vijek i po poslije Vuka, jednako traje“, rekao je Vučković.

Podsjetivši na bogatu istorijsku baštinu Trebinja i Hercegovine, direktor trebinjskog muzeja Ivana Grijuć istakla je da upravo ova ustanova čuva jedan od dva najstarija ćirilična natpisa sa spomenika, zbog čega nije slučajno što je muzej domaćin izložbe posvećene reformatoru srpskog jezika i pisma, a u okviru naučnog skupa o zaštiti ćirilice.

„U našem muzeju se čuva ćirilicom ispisana nadgrobna ploča župana Grda sa kraja 12 vijeka, na kojoj se pominje i ime Trebinja, što potvrđuje da naš grad od 12 vijeka nije mijenjao svoje ime“, rekla je Grujićeva.

Radio Trebinje