IZLOŽBA “TRAGANJA” OLIVERE ERAKOVIĆ OTVORENA U KULTURNOM CENTRU

U Galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba slika i crteža Olivere Eraković, akademskog slikara iz Nikšića.

Izložbu je otvorio trebinjski fotograf Jovan Vidaković, koji je pročitao komentar istoričara umjetnosti Ljiljane Zeljković o ovoj izložbi.

„U njenom antropocentričnom slikarstvu ljudska figura je predstavljena frontalno, zatvorene tjelesnosti, infantilno upršćenog i deformisanog korpusa na kojem dominiraju glave: kvadratne, kubistički izlomljene ili janusovske – sa dva lica, poput maski nastalih kombinacijom čovjeka i mašinske kreature. To su otuđena i obezličena lica, totemi modernog doba, koje predstavlja kao portrete – nosioce različitih egzistencijalnih kategorija i kao dio narativne figuracije“, rekao je Vidaković.

Olivera Eraković je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju – Odsjek slikarstvo, u klasi profesora Marka Musovića.

Prisjetila se studentskih dana u Trebinju, kada je u Galeriji Kulturnog Centra sa kolegama imala časove crtanja i pojasnila sam naziv izložbe – „Traganja“.

„Ova izložba je posebna veza umjetničkog stvaranja mog sina Mihajla i mene. Kroz njegov crtež i rad, koji je sa jedne strane jednostavan, a sa druge dosta složen i nosi mnogo tajni, ja sam otkrila te tajne, jer sam ‘tragala’. Otkrili smo jednu istinu, istinu da će umjetnost spasiti svijet i povezati sve otuđene ljude. Kroz njegov rad sam ja kompozicijom, bojama i frontalnim figurama stvarala svoj pečat, po kojem sam prepoznatljiva. Mihajlo kroz radove nosi atribute odraslog čovjeka, a ja atribute djeteta“, dodala je Eraković.

Do sada je imala više samostalnih izložbi na prostoru bivše Jugoslavije.

Izložbu slika i crteža Olivere Eraković organizovao je Kulturni centar.

Izvor: Radio Trebinje

Fotografije: Jovan Vidaković i Saša Pešikan