ИЗЛОЖБА СТУДЕНТСКИХ РАДОВА „ГРУПНА“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ

У галерији Културног центра Требиње вечерас је  отворена изложба студентских радова  „Групна“, коју је наша установа организовала са Студентским културним центром Требиње.

Фото: Јован Видаковић

Поставку изложбе чине радови четрдесет два студента Академије ликовних умјетности Требиње, настали у протекле двије године.

Кроз готово све медије – фотографију, цртеж, дизајн, скулптуру, перформанс и друге, студенти су обрадили теме које су поље личног истраживања сваког од њих.

Јована Сувајац,  студент четврте године АЛУ Требиње, долази из Суботице. Каже да су њене колеге и она овом изложбом жељели да покажу публици колико талентованих и вриједних људи има међу њима.
„Циљ нам је био да прикажемо нешто на шта публика, заправо, није навикла, неки нови приступ уметности и да, између осталог, виде како ми, у суштини, идемо у корак с временом и у корак са својим колегама из целог света. Мислим да је најзанимиљивије то што на академији има доста људи из других градова, од Никшића до Суботице. Свако од нас овде, где се формирамо као академски грађани, доноси менталитет свог краја. Сви имамо своје лично виђење света и када се све то споји, добије се једна нова прича, нова вредност“, каже Јована.


Фото: Јован Видаковић

Студент треће године АЛУ Требиње Дарко Качамаковић, из Ивањице,  каже да је изложба  „Групна“  одличан начин да се скрене пажња на младе људе који иступају ван оквира своје средине, али и да се што већи број људи упозна са њиховим радом.

 „Мени, као студенту, јако се допада све ово јер се коначно дешава нешто изван Академије. На изложбу коју имамо као завршну на крају године обично дође мало људи, углавном студенти и њихови најближи, тако да је ово одлична прилика да се на нас и наш рад скрене пажња и шире јавности“, сматра Качамаковић, чије се три фотографије документарног карактера налазе у поставци изложбе.

Студентски Културни центар Требиње  недавно је основала група од петнаестак студената Факултета за производњу и менаџмент и Академије ликовних умјетности Требиње, окупљених око идеје да својим активностима допринесу стварању богатије понуде културно умјетничког садржаја нашег града.

„У циљу нам је да обухватимо активноти различитог садржаја – концерте, изложбе, радионице и слично, да дјелујемо на што је могуће више поља како бисмо обогатили културно умјетничку понуду нашег града, прије свега за младе. Отворени смо за сарадњу и добродошли су сви са својим идејама“, наводи  Никола Гајић,  члан Студентског културног центра Требиње.


Фото: Јован Видаковић

Иако дјелују тек однедавно, чланови СКЦ Требиње већ су организовали концерт атрактивних регионалних бендова, а након ове изложбе планирају да у скорије вријеме спроводе у дјело и своје остале циљеве и идеје.

Изложба  „Групна“  у галерији Културног центра Требиње биће отворена наредних десетак дана.

Душка Ђајић