IZLOŽBA „STANIŠTA DUHA“ AUTORA VELIMIRA ILIŠEVIĆA


Изложба слика умјетника Велимира Илишевића под називом „Станишта духа“ отворена је вечерас у галерији Културног центра Требиње.


Присутне је поздравила Тања Секуловић, руководилац галерије Културног центра. Изложбу је отворио начелник Одјељења за друштвене дјелатности, Зоран Милошевић, а затим се обратио и сам аутор.


Ова изложба је наставак неколико изложби које је Илишевић имао у Швајцарској, а гдје је скоро била и његова ретроспективна изложба. Поставка у Требињу представља један мали наставак те изложбе, која је крајем прошле и почетком ове године била представљена у Музеју у Шафхаузену у Швајцарској, а на којој је приказано 30 година рада аутора. Ту су затим и радови из циклуса Ходлерова игра, те серија новијег датума из циклуса Никад више, више, као и неколико радова из најновијег циклуса Контактне слике који повезује станиште духа тамо одакле умјетник потиче и тамо гдје је наставио живот.
Стваралаштво сликара Велимира Илишевића заузима посебно мјесто у односу на стил, избор мотива, начин наношења боја и у односу на његову сликарску домишљатост. Илишевић себе сматра представником традиције експресионистичког сликарства, које сеже од Винсента ван Гога и Хаима Сутина до Вилфрида Мозера и Филипа Гистона.
Изложба је дио пројекта који ће послије Приједора, Бања Луке и Требиња моћи да види и публика у Љубљани. Љубитељи умјетности у Требињу ову изложбу ће моћи посјетити до 20. октобра.

Велимир Илишевић је рођен 1965. у Сиску, а одрастао је и школовао се у Приједору. Интересовање и склоност према умјетности одводи га на даље школовање у Нови Сад. У Швајцарску одлази 1989. године, те тамо годину дана проводи у Умјетничкој школи у Цириху, а потом почиње да ради самостално. Данас живи и ради у Швајцарској, у граду Штајн на Рајни. Своја дјела је до сада излагао у реномираним галеријским просторима у Швајцарској, Шпанији, Њемачкој, Словенији, Италији, Србији и БиХ.

Д.Ђ.