IZLOŽBA „STANIŠTA DUHA“ AUTORA VELIMIRA ILIŠEVIĆA


Izložba slika umjetnika Velimira Iliševića pod nazivom „Staništa duha“ otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.


Prisutne je pozdravila Tanja Sekulović, rukovodilac galerije Kulturnog centra. Izložbu je otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, Zoran Milošević, a zatim se obratio i sam autor.


Ova izložba je nastavak nekoliko izložbi koje je Ilišević imao u Švajcarskoj, a gdje je skoro bila i njegova retrospektivna izložba. Postavka u Trebinju predstavlja jedan mali nastavak te izložbe, koja je krajem prošle i početkom ove godine bila predstavljena u Muzeju u Šafhauzenu u Švajcarskoj, a na kojoj je prikazano 30 godina rada autora. Tu su zatim i radovi iz ciklusa Hodlerova igra, te serija novijeg datuma iz ciklusa Nikad više, više, kao i nekoliko radova iz najnovijeg ciklusa Kontaktne slike koji povezuje stanište duha tamo odakle umjetnik potiče i tamo gdje je nastavio život.
Stvaralaštvo slikara Velimira Iliševića zauzima posebno mjesto u odnosu na stil, izbor motiva, način nanošenja boja i u odnosu na njegovu slikarsku domišljatost. Ilišević sebe smatra predstavnikom tradicije ekspresionističkog slikarstva, koje seže od Vinsenta van Goga i Haima Sutina do Vilfrida Mozera i Filipa Gistona.
Izložba je dio projekta koji će poslije Prijedora, Banja Luke i Trebinja moći da vidi i publika u Ljubljani. Ljubitelji umjetnosti u Trebinju ovu izložbu će moći posjetiti do 20. oktobra.

Velimir Ilišević je rođen 1965. u Sisku, a odrastao je i školovao se u Prijedoru. Interesovanje i sklonost prema umjetnosti odvodi ga na dalje školovanje u Novi Sad. U Švajcarsku odlazi 1989. godine, te tamo godinu dana provodi u Umjetničkoj školi u Cirihu, a potom počinje da radi samostalno. Danas živi i radi u Švajcarskoj, u gradu Štajn na Rajni. Svoja djela je do sada izlagao u renomiranim galerijskim prostorima u Švajcarskoj, Španiji, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji, Srbiji i BiH.

D.Đ.