IZLOŽBA SLIKA JELENE JELAČE “KINO OKO”

U okviru pratećeg programa desetog Festivala mediteranskog i evropskog filma, u galeriji Kulturnog centra Trebinje, večeras u 19 časova biće otvorena izložba slika Jelene Jelače, akademskog slikara iz Beograda pod nazivom “Kino oko”.

Trebinjska publika biće u prilici da pogleda slike inspirisane kultnim filmovima jugoslovenske kinematografije.

“Birajući pojedine kadrove i interpretirajući ih u medij slike na platnu / papiru, Jelena Jelača se upušta u jedan kvalitativno drugačiji vid istorizacije / arhiviranja.

Subjektivnost koja izostaje u standardnom procesu izrade dokumentacije ovdje je od ključnog značaja. Njene slike su tu da nam ukažu na mogući način promišljanja jedne epohe ili perspektivu tumačenja jednog vremena. Ako se složimo da je diskontinuitet ( od istorijskog, preko estetičkog, pa do moralnog) jedna od karakteristika tog prošlog vremena, onda ova izložba upravo toj prošlosti daje retku mogućnost da bude stavljena u vrlo precizan kontekst kinematografije zemalja koje više ne postoje, a sve da bi se ta prošlost promislila na drugačiji način i postala podsetnik na ono što smo nekada, možda bili i na ono što smo, ipak mogli da postanemo. Osnovna nit koja povezuje ove slike u jednu celinu jeste komunikacija i međusobni odnosi njenih aktera, jer nam upravo ova komunikacija ukazuje da sagledamo stvari oko nas i u nama samima na jedan nov i drugačiji način, dok je izbor tu da nam, kroz poznate scene, pokaže i ono što možda nikada ranije u njima nismo videli”. (Aleksndra Zdravković, iz teksta kataloga izložbe)

Jelena Jelača je rođena 1973. godine u Beogradu. Diplomirala je 1998. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu magistrirala je 2000. godine, kada je postala i član ULUS-a.

Izložba slika Jelene Jelače organizuje se u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto.