Изложба поводом јубилеја: Четврт вијека Народне скупштине РС

ТРЕБИЊЕ │ Предсједник Народне скупштине РС Недјељко Чубриловић данас је у Музеју Херцеговине, поводом 25 година од оснивања Народне Скупштине РС, отворио изложбу архивских докумената „25 година Народне скупштине РС од 1991-2016.“

Чубриловић је истакао да је 25 година за одржавање граница на овим просторима изузетно дуг период.

„Ово је период када је било доста бурних догађаја, када су наши претходници били достојни и знали како сачувати српски народ на овом простору. Надам се да ћемо ми и наши насљедњици бити достојни претходника и очувати ово што данас имамо“, навео је Чубриловић и додао да је на изложби, коју ће Требињци моћи да посјете до краја јануара, представљена наша историја.

Ово је наша историја, ово треба да чувамо и гајимо, да се поносимо и на достојанствен начин односимо према томе“, истакао је предсједник Народне скупштине РС и додао да је Требиње један од најзначајнијих дијелова РС.

Он појашњава да је изложба представљена у шест градова у којим је, према његовим ријечима, Народна скупштина РС доносила важне одлуке и гдје желе те одлуке на овај начин и да представе.

Присутнима се обратио и градоначелник Требиња Лука Петровић који је истакао да је Требиње дало значајан допринос на стварању јужних граница Републике Српске, те да је захвалан што је предсједник Народне скупштине РС наш град изабрао за један од градова у којем је прослављен јубилеј НС РС.

„Сви морамо с посебном пажњом да се обратимо оваквим догађајима, да имамо дане и у школама гдје ће се часови посвећивати Републици Српској, Дану и крсној слави РС. Колико год то неко хтио да нам оспори, ми имамо право на то. Као што немамо право да поништавамо оне који су испред нас поставили темеље Срспке“, навео је први човјек Требиња.

Петровић је закључио „да ће се и будуће генерације односити према нама онако како се ми односимо данас према важним датумима“.

Директор требињског Музеја Ивана Грујић изразила је захвалност што се јубилеј постојања Народне скупштине РС на овај начин прославља и у Требињу.

„Посебна је част што се у Музеју Херцеговине, једној од најстаријих установа културе у БиХ, изложба отвара непосредно након прославе Дана Републике Српске“, истакла је Грујић.

Аутори изложбе архивских докумената „25 година Народне скупштине РС 1991-2016.“ су мр Бојан Стојанић, Верица Стошић и магистар Горан Ђуран из Архива Републике Српске, а на истраживању и припреми изложбе радио је читав тим историчара и архивиста.

У музичком дијелу свечаности наступиле су Ирина Капор и Милица Манигода, ученице требињске Музичке школе.

Ј.Б

извор:www.radiotrebinje.com