Izložba povodom jubileja: Četvrt vijeka Narodne skupštine RS

TREBINJE │ Predsjednik Narodne skupštine RS Nedjeljko Čubrilović danas je u Muzeju Hercegovine, povodom 25 godina od osnivanja Narodne Skupštine RS, otvorio izložbu arhivskih dokumenata „25 godina Narodne skupštine RS od 1991-2016.“

Čubrilović je istakao da je 25 godina za održavanje granica na ovim prostorima izuzetno dug period.

„Ovo je period kada je bilo dosta burnih događaja, kada su naši prethodnici bili dostojni i znali kako sačuvati srpski narod na ovom prostoru. Nadam se da ćemo mi i naši nasljednjici biti dostojni prethodnika i očuvati ovo što danas imamo“, naveo je Čubrilović i dodao da je na izložbi, koju će Trebinjci moći da posjete do kraja januara, predstavljena naša istorija.

Ovo je naša istorija, ovo treba da čuvamo i gajimo, da se ponosimo i na dostojanstven način odnosimo prema tome“, istakao je predsjednik Narodne skupštine RS i dodao da je Trebinje jedan od najznačajnijih dijelova RS.

On pojašnjava da je izložba predstavljena u šest gradova u kojim je, prema njegovim riječima, Narodna skupština RS donosila važne odluke i gdje žele te odluke na ovaj način i da predstave.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji je istakao da je Trebinje dalo značajan doprinos na stvaranju južnih granica Republike Srpske, te da je zahvalan što je predsjednik Narodne skupštine RS naš grad izabrao za jedan od gradova u kojem je proslavljen jubilej NS RS.

„Svi moramo s posebnom pažnjom da se obratimo ovakvim događajima, da imamo dane i u školama gdje će se časovi posvećivati Republici Srpskoj, Danu i krsnoj slavi RS. Koliko god to neko htio da nam ospori, mi imamo pravo na to. Kao što nemamo pravo da poništavamo one koji su ispred nas postavili temelje Srspke“, naveo je prvi čovjek Trebinja.

Petrović je zaključio „da će se i buduće generacije odnositi prema nama onako kako se mi odnosimo danas prema važnim datumima“.

Direktor trebinjskog Muzeja Ivana Grujić izrazila je zahvalnost što se jubilej postojanja Narodne skupštine RS na ovaj način proslavlja i u Trebinju.

„Posebna je čast što se u Muzeju Hercegovine, jednoj od najstarijih ustanova kulture u BiH, izložba otvara neposredno nakon proslave Dana Republike Srpske“, istakla je Grujić.

Autori izložbe arhivskih dokumenata „25 godina Narodne skupštine RS 1991-2016.“ su mr Bojan Stojanić, Verica Stošić i magistar Goran Đuran iz Arhiva Republike Srpske, a na istraživanju i pripremi izložbe radio je čitav tim istoričara i arhivista.

U muzičkom dijelu svečanosti nastupile su Irina Kapor i Milica Manigoda, učenice trebinjske Muzičke škole.

J.B

izvor:www.radiotrebinje.com