Izložba Jelene Glogovac Savić pred trebinjskom publikom

 

ТРЕБИЊЕ | У Галерији Kултурног центра вечерас је отворена седма самостална изложба слика Јелене Глоговац Савић из Гацка, под називом Није све у виђеном.

Требињској публици ова надарена умјетница, која је дипломирала на Вишој школи примењених уметности у Београду, представила се 21 сликом, у чијем је тематском средишту жена и преиспитивање њене улоге у друштву, рађеним у техници акрилик на платну и комбинованом техником.

„Одувијек је у центру мог стварања жена, неки пут на сликама је с њом и дијете, али не да би се мајчинство ставило у први план него као упозорење да оно није једино што жена може да пружи. Љубав је присутна, она је покретач, али моје слике су далеко од продукта чисте романтике, оне постављају животна питања кроз шта све једна жена, која је Човјек, пролази. То су много сложеније фазе од оних кроз које пролази мушкарац, а нити јој је дато вријеме, нити јој је дат простор а понајмање заслуге“, сматра Глоговац Савић.

Живот посматра широм отворених очију, на сивило свакодневице одговара јаким експресионистичким колоритом на својим платнима, насталим у протеклих годину и по дана. Признаје да је одушевљена пријемом требињске публике.

„Било да резултат умјетничког напора посматра лаик, неко ко само воли слике или то чини неко из бранше, увијек је лијепо чути позитивно мишљење, ја сам одушевљена, публика је била њежна према мени“, каже умјетница.

Отварајући изложбу, Нина Лојовић Милинић, предсједник УЛУИХ „Милорад Ћоровић“ је навела да Глоговац Савић у свом ликовном изражају уједињује искуство иконописца, заснованог на одликама византијске иконографије и искуство савременог умјетника.

„Kако православна иконографија у центар поставља светачке личности, чији животи и постојање дају одговоре на вјечна питања о смислу живота, тако Јелена у центар поставља жену, дијете, њихов однос, односно љубав. То је центар из којег умјетница перципира и ствара личну стварност кроз експресиван нанос боје, који као да се шири према нама, и свјесно или не – подражава свјетлост коју дочарава златна боја иконе“, истакла је Лојовић Милинић.

Јеленино стваралаштво, додаје, представља њену личну иконографију, у којој помирује личне имагинације, спољне надражаје и унутрашњу потребу за умјетничким стварањем.

Изложба слика Јелене Глоговац Савић у Галерији Kултурног центра Требиње отворена је 15 дана, а биће представљена и у Kултурном центру Гацко.

Ова свестрана умјетница учествовала је и на бројним колективним изложбама, од којих је једна међународног карактера, члан је УЛУИХ-а „Милорад Ћоровић“, организатор је и савјетник ликовних колонија „Гацко-Kлиње“, а запослена је као стручни сарадник у ЈУ „Kултурни центар“ Гацко.
В.М.