Izložba Jelene Glogovac Savić pred trebinjskom publikom

 

TREBINJE | U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena sedma samostalna izložba slika Jelene Glogovac Savić iz Gacka, pod nazivom Nije sve u viđenom.

Trebinjskoj publici ova nadarena umjetnica, koja je diplomirala na Višoj školi primenjenih umetnosti u Beogradu, predstavila se 21 slikom, u čijem je tematskom središtu žena i preispitivanje njene uloge u društvu, rađenim u tehnici akrilik na platnu i kombinovanom tehnikom.

„Oduvijek je u centru mog stvaranja žena, neki put na slikama je s njom i dijete, ali ne da bi se majčinstvo stavilo u prvi plan nego kao upozorenje da ono nije jedino što žena može da pruži. Ljubav je prisutna, ona je pokretač, ali moje slike su daleko od produkta čiste romantike, one postavljaju životna pitanja kroz šta sve jedna žena, koja je Čovjek, prolazi. To su mnogo složenije faze od onih kroz koje prolazi muškarac, a niti joj je dato vrijeme, niti joj je dat prostor a ponajmanje zasluge“, smatra Glogovac Savić.

Život posmatra širom otvorenih očiju, na sivilo svakodnevice odgovara jakim ekspresionističkim koloritom na svojim platnima, nastalim u proteklih godinu i po dana. Priznaje da je oduševljena prijemom trebinjske publike.

„Bilo da rezultat umjetničkog napora posmatra laik, neko ko samo voli slike ili to čini neko iz branše, uvijek je lijepo čuti pozitivno mišljenje, ja sam oduševljena, publika je bila nježna prema meni“, kaže umjetnica.

Otvarajući izložbu, Nina Lojović Milinić, predsjednik ULUIH „Milorad Ćorović“ je navela da Glogovac Savić u svom likovnom izražaju ujedinjuje iskustvo ikonopisca, zasnovanog na odlikama vizantijske ikonografije i iskustvo savremenog umjetnika.

„Kako pravoslavna ikonografija u centar postavlja svetačke ličnosti, čiji životi i postojanje daju odgovore na vječna pitanja o smislu života, tako Jelena u centar postavlja ženu, dijete, njihov odnos, odnosno ljubav. To je centar iz kojeg umjetnica percipira i stvara ličnu stvarnost kroz ekspresivan nanos boje, koji kao da se širi prema nama, i svjesno ili ne – podražava svjetlost koju dočarava zlatna boja ikone“, istakla je Lojović Milinić.

Jelenino stvaralaštvo, dodaje, predstavlja njenu ličnu ikonografiju, u kojoj pomiruje lične imaginacije, spoljne nadražaje i unutrašnju potrebu za umjetničkim stvaranjem.

Izložba slika Jelene Glogovac Savić u Galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je 15 dana, a biće predstavljena i u Kulturnom centru Gacko.

Ova svestrana umjetnica učestvovala je i na brojnim kolektivnim izložbama, od kojih je jedna međunarodnog karaktera, član je ULUIH-a „Milorad Ćorović“, organizator je i savjetnik likovnih kolonija „Gacko-Klinje“, a zaposlena je kao stručni saradnik u JU „Kulturni centar“ Gacko.
V.M.