Izložba Igora Bošnjaka pred publikom Kulturnog centra Trebinje

Izložba radova trebinjskog umjetnika Igora Bošnjaka „Budućnost se ponavlja više nego istorija“ otvorena je večeras u Kulturnom centru Trebinje.

Izložba predstavlja seriju video-radova, 3D instalacija i filmova inspirisanih spomeničkim nasljeđem iz doba Jugoslavije, naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci, kao i teorijom ruskog kosmizma te sopstvenom interpretacijom ovih fenomena.

Autor Igor Bošnjak kaže da su večeras prikazane teme iz prošlosti kroz moderan pristup.

„Imamo 3D animacije, video-radove i filmove koji su snimani dronom i moja ideja je bila da se tehnologija iskoristi za umjetnost. Inspiracija su mi bili spomenici, odnosno njihovo novo čitanje“, istakao je Bošnjak.

Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, istakla je da je ovom izložbom nastavljena veoma uspješna saradnja sa Kulturnim centrom u Trebinju.

„Autor izložbe je umjetnik čiji je rad prisutan i u međunarodnim okvirima i koji zaista ima vrhunski potencijal kada je umjetnost ovakvog tipa u pitanju. Ova izložba je prošle godine predstavljena i u našem Muzeju, a svaki put ona drugačije izgleda. Ima poseban kvalitet jer umjetnik stalno razvija rad“, kazala je Sarita Vujković.

Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje, naveo je da saradnja sa Muzejom, koja uspješno traje već godinama, rezultirala ovakvom izložbom, koja je na ponos i gradu Trebinju i ustanovi kao što je Kulturni centar.

„Igor Bošnjak je umjetnik sa kojim mi imamo saradnju već dugi niz godina. Imali smo priliku, i mi i građani Trebinja, da učestvujemo u organizaciji i  da posmatramo kako se Igor kao umjetnik razvijao. On je čovjek koji kreira trendove, a mi smo prosto bili prinuđeni da ga pratimo u svemu što je on kreirao i poprilično unaprijedio”, rekao je Vuković i dodao da će ova izložba biti predstavljena i u Čačku, u okviru projekta Prva prestonica kulture Srbije.

Kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Mladen Banjac naglasio je da ova izložba za njega, kao kustosa, bila veliki izazov jer je riječ o savremenim tehnologijama:

„Ovo je jedinstven trenutak kada umjetnik zadaje tempo kustosima jer kombinacija savremene umjetnosti i savremene tehnologije je jedan zaista jedinstven spoj, jedan globalni svjetski trend u savremenoj umjetnosti, tako da Igor kao umjetnik više nego istrajno prati te trendove”.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je ovom prilikom rekao je da je Igor Bošnjak umjetnik koji je svoje reference stekao izuzetnim talentom i radom u galerijama regiona, ali i svijeta.

„Trebinje je grad pjesnika, umjetnika i svih ljudi dobre volje. Podržavamo svakog čovjeka koji svojim radom i djelovanjem oplemenjuje naš životni prostor i čini naš grad boljim. Hvala Igoru što ga nisu privukla svjetla velikih centara, gdje je studirao i usavršavao se. Znamo da bi i tamo za sebe izgradio mjesto pod suncem, hvala mu što je izabrao naših 270 sunčanih dana i što radeći kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju daje priliku studentima da uče od najboljih“, rekao je gradonačelnik Ćurić.

Izložba Igora Bošnjaka „Budućnost se ponavlja više nego istorija“ biće otvorena do 29. aprila.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković