Izložba Draga Vučića:Svjetlost i svetost kao poziv na preobraženje (FOTO)

L Draga Vučića: Svjetlost i svetost kao poziv na preobraženje (FOTO)ò

TREBINJE I U Muzeju Hercegovine večeras je otvorena izložba slika, crteža i ikona pod nazivom „Svjetlost i svetost“ akademskog slikara i ikonopisca Draga Vučića iz Bileće.

Otvarajući izložbu, trebinjski paroh Nikola Janković je rekao da je ova dva pojma iz naziva izložbe povezala riječ preobraženje, jer je ljudski život pozvan da se preobrazi u svjetlost i svetost.

„Autor nas svojim djelima poziva na preobraženje, jer on sam pokušava da se pokaže kao dobar borac u toj borbi. Njegov rad i želju za preobraženjem je prepoznala njegova zajednica u Hercegovini i trebinjski muzej, jer je Hercegovina zemlja svjetlosti i svetosti. Zahvaljujemo mu se na divnim umjetničkim radovima. Dragov rad je prepoznat, ne samo u našoj eparhiji, već i u drugim hramovima našeg regiona i želimo da njegov rad bude plodonosan i u budućnosti“, istakao je Janković.

Autor se trebinjskoj publici predstavio sa 45 radova, akril na platnu, akril na papiru, kombinovana tehnika i pigmenti i zlato na dasci.

Ovo je njegova peta samostalna izložba, a prva pred trebinjskom publikom.

„Mi slikari ponekad odlutamo u svojoj gordosti i mislimo da smo neki veliki stvaraoci. Mi jesmo pozvani na jednu vrstu stvaranja, ali zaboravljamo da je jedini pravi tvorac Bog koji je stvorio svjetlost, ovaj svijet i stvorio Sunce kao izvor svjetlosti“, rekao je Vučić.

Veseljka Salatić, istoričar umjetnosti u Muzeju Hercegovine kaže da izložba pokazuje zadnjih 10-tak godina samostalnog rada, stvaranja i istraživanja Draga Vučića.

„Izložba se sastoji iz dva dijela svjetlost: to su pejzaži, mrtve prirode i crteži i svetosti: religijski motivi i ikone, a povezuje ih svjetlost boje koja u ikonama prelazi u svetost i ne mogu jedno bez drugog. Autor svojim radovima prenosi da samo okretanje duhovnom može da nam pomogne da bismo lakše prevazišli sve terete i stranputice ovog nesigurnog vremena i ukazuje da je jedini i pravi put, da bi opstali, onaj koji nas je toliko puta kroz vijekove održao – snaga duha pravoslavne prosvećenosti“, navela je Salatić.

Vučić je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Živi i radi u Bileći kao profesor likovne kulture u osnovnoj školi.

Učesnik je na brojnim kolektivnim izložbama i likovnim saborovanjima širom RS, regiona i Evrope i dobitnik nekoliko priznanja i nagrada.

Izložba je otvorena do kraja mjeseca.

D.M