Изложба Драга Вучића:Свјетлост и светост као позив на преображење (ФОТО)

L Драга Вучића: Свјетлост и светост као позив на преображење (ФОТО)ò

ТРЕБИЊЕ I У Музеју Херцеговине вечерас је отворена изложба слика, цртежа и икона под називом „Свјетлост и светост“ академског сликара и иконописца Драга Вучића из Билеће.

Отварајући изложбу, требињски парох Никола Јанковић је рекао да је ова два појма из назива изложбе повезала ријеч преображење, јер је људски живот позван да се преобрази у свјетлост и светост.

„Аутор нас својим дјелима позива на преображење, јер он сам покушава да се покаже као добар борац у тој борби. Његов рад и жељу за преображењем је препознала његова заједница у Херцеговини и требињски музеј, јер је Херцеговина земља свјетлости и светости. Захваљујемо му се на дивним умјетничким радовима. Драгов рад је препознат, не само у нашој епархији, већ и у другим храмовима нашег региона и желимо да његов рад буде плодоносан и у будућности“, истакао је Јанковић.

Аутор се требињској публици представио са 45 радова, акрил на платну, акрил на папиру, комбинована техника и пигменти и злато на дасци.

Ово је његова пета самостална изложба, а прва пред требињском публиком.

„Ми сликари понекад одлутамо у својој гордости и мислимо да смо неки велики ствараоци. Ми јесмо позвани на једну врсту стварања, али заборављамо да је једини прави творац Бог који је створио свјетлост, овај свијет и створио Сунце као извор свјетлости“, рекао је Вучић.

Весељка Салатић, историчар умјетности у Музеју Херцеговине каже да изложба показује задњих 10-так година самосталног рада, стварања и истраживања Драга Вучића.

„Изложба се састоји из два дијела свјетлост: то су пејзажи, мртве природе и цртежи и светости: религијски мотиви и иконе, а повезује их свјетлост боје која у иконама прелази у светост и не могу једно без другог. Аутор својим радовима преноси да само окретање духовном може да нам помогне да бисмо лакше превазишли све терете и странпутице овог несигурног времена и указује да је једини и прави пут, да би опстали, онај који нас је толико пута кроз вијекове одржао – снага духа православне просвећености“, навела је Салатић.

Вучић је дипломирао на Академији ликовних умјетности у Требињу. Живи и ради у Билећи као професор ликовне културе у основној школи.

Учесник је на бројним колективним изложбама и ликовним саборовањима широм РС, региона и Европе и добитник неколико признања и награда.

Изложба је отворена до краја мјесеца.

Д.М