Izložba „Dekodiranja“ : Bogatstvo savremene umjetnosti BiH

naslovna

TREBINJE l U Galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba „Dekodiranja/ Savremena umjetnost Bosne i Hercegovine“, na kojoj su predstavljeni radovi deset trebinjskih umjetnika, u selekciji umjetnika i teoretičara umjetnosti i medija Igora Bošnjaka, asistenta na Akademiji likovnih umjetnosti  u Trebinju. Prethodno je cjelokupna postavka „Dekodiranja“, sa radovima 36 savremenih umjetnika iz Sarajeva, Banjaluke i Trebinja izložena na Cetinju.
Izložbu je otvorio Miljan Vuković, umjetnik i menadžer Kulturnog centra Trebinje, koji je izrazio zahvalnost Narodnom muzeju Crne Gore i Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje oko pripreme postavke.
„Trebinjski umjetnici, čiji su radovi zastupljeni, na svoj, specifičan način likovno razmišljaju o poziciiji umjetnika unutar društva, Trebinja i Bosne i Hercegovine.  I ovom postavkom smo naš kulturni centar pozicionirali kao regionalnu kulturnu ustanovu, u kojoj se javnosti predstavljaju i djela savremenog likovnog izraza“, naveo je Vuković.
Kao jedan od umjetnika čiji su radovi izloženi, Vuković je rekao da se bavi jednom vrstom enformela, umjetničkog jezika koji je nastao 60-tih godina i koji je još uvijek aktuelan zahvaljujući sveukupnoj klimi savremenog društva:
“To je bježanje od stvarnosti kakva jeste, njeno negiranje, jedna vrsta potpune izolovanosti i predanosti samo vezi između moga djela i mene”.
Ljiljana Zeković, direktor  Narodnog muzeja Crne Gore izrazila je zadovoljstvo što je opet u Trebinju, sa kojim, kako je istakla, crnogorska prijestonica Cetinje ima vijekovne istorijske, duhovne, etičke i kulturne veze. Prema njenim riječima, izložba „Dekodiranja“, sa radovima 36 savremenih umjetnika iz Sarajeva, Banjaluke i Trebinja je u avgustu ove godine otvorena na Cetinju, sa krajnje pozitivnim odjekom i kod umjetničke kritike ali i crnogorske javnosti:
„Večerašnja postavka je samo segment „Dekodiranja“ , u okviru projekta kojim smo crnogorsku javnost upoznali sa onim što se danas na polju umjetničkog stvaralaštva dešava na prostoru nekada jedinstvenog jugoslovenskog prostora. Sa akcentom na posebnostima nacionalnih i lokalnih specifičnosti koju čine osobenom u okvirima multikulturalnih izazova savremenih umjetničkih kretanja na globalnom planu, ali i onog što je još uvijek naš zajednički imenitelj – prostor, tradicija, zajedništvo, sadašnjost i budućnost“.

IMG_4384
Ana Ivanović, kustos Narodnog muzeja Crne Gore je navela da su selektori „Dekodiranja“ stručnjaci iz oblasti likovne umjetnosti, istorije umjetnosti, teorije umjetnosti i medija: Branka Vujanović i Džon Belvud (Sarajevo), Igor Bošnjak (Trebinje) i  Slobodan Vidović i Predrag Terzić (Banjaluka).
„Izložba je koncipirana kao ekspozicija revijalnog karaktera, fleksibilnog, tematskog i medijskog okvira, kako bi se napravio presjek aktuelnih dešavanja u savremenoj umjetnosti Bosne i Hercegovine. Projekat „Dekodiranja“ pokrenut je sa ciljem da se podrži bogata savremena umjetnička produkcija i da se pospješi razmjena kulturnih dešavanja u regionu. Naročito naglašavam da radovi trebinjskih umjetnika, po kvalitetu i bogatoj produkciji, mogu parirati istaknutim evropskim umjetnicima“, navela je Ivanovićeva.
Igor Bošnjak, selektor izložbe za Trebinje je rekao da je osnovno polazište pri selekciji radova bilo – da se javnosti približi savremena umjetnička produkcija Trebinja.
Ideja vodilja je kontekst grada Trebinja i viđenja različitih umjetnika, čija je produkcija recentna u smislu određene kritike postojećeg društvenog sistema, a zastupljene su sve vrste dominantnih medija – od crteža, slike, grafike, skulpture, objekta do videa. Na Cetinju su bili izloženi radovi svih 36 umjetnika iz Sarajeva, Banjaluke i Trebinja, jer je tamošnja Galerija umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ impozantna, sa oko 2000 metara kvadratnih na četiri nivoa, a sa takvim izložbenim kapacitetima u Trebinju, za sada, na žalost, ne raspolažemo“, kaže Bošnjak, podvukavši da su u toku pregovori da izložba bude predstavljena javnosti cijelog regiona.

Izložba radova trebinjskih umjetnika (Nada Arnaut, Nebojša Bumba, Ratko Vučinić, Igor Bošnjak, Miljan Vuković, Miloš Vučićević, Mirjana Kodžo, Marko Musović, Bogdan Radović i Bojana Tamindžija) u Galeriji Kulturnog centra Trebinje biće otvorena do 22.novembra.
V.M  www. radiotrebinje.com