Izložba „365+1“ Jovana Vidakovića: Fotografija kao hronika svakodnevnice

 

TREBINJE │ U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba fotografija „Projekat 365+1“, autora fotografa JovanaVidakovića.

Izložba je svojevrsni zaključak zahtjevnog fotografskog projekta iz 2016. godine, sa 366 nastalih fotografija, u kojima je autor – tražeći umjetnost u najobičnijim momentima a potom i dijeleći svoja vizuelna promišljanja života sa publikom na društvenim mrežama –  objektivom svakodnevno bilježio vlastitu i društvenu svakodnevnicu.

„To je princip kada treba svaki dan da napravite jednu fotografiju i zakačite je na neku društvenu mrežu. Nisam imao unaprijed određene motive, već bi jednostavno svako jutro izašao na ulicu i trudio se da nađem što bolju fotografiju, na različite teme – i da ovo bude jedna vrsta hronike“, pojašnjava autor.

Izložbu je otvorio fotograf Ninoslav Ilić ističući da „kadrovi koji se smjenjuju pred našim očima, rađeni u crno-bijeloj ili kolor tehnici, donose više različitih fotografskih žanrova među kojima se mogu izdvojiti oni sa jasnim karakteristikama pejzažne, arhitektonske, dokumentarne, ulične, pozorišne fotografije“.

„Sagledavajući cjelokupni opus ovoga projekta, Vidaković uspijeva da secira ne samo momente sopstvenog mikro kosmosa, već i događaje koji su uticali na živote šire zajednice – što je rezultovalo jednim dokumentarnim kvalitetom koji na momente nasmije, upozori ili navede na razmišljanje“, rekao je Ilić.

On je dodao da motivi Trebinja dominiraju većinom kadrova, pri čemu autor uspijeva „da pronađe i zabilježi neke nove perspektive nebrojano puta fotografisanih motiva, tjerajući nas da iznova upoznamo i na savim nov način doživimo ovaj grad“.

Jovan Vidaković je član Foto-kino kluba Trebinje, te Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, gdje ima zvanje fotografa 2. klase.

R.S.