Изложба „365+1“ Јована Видаковића: Фотографија као хроника свакодневнице

 

ТРЕБИЊЕ │ У Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба фотографија „Пројекат 365+1“, аутора фотографа ЈованаВидаковића.

Изложба је својеврсни закључак захтјевног фотографског пројекта из 2016. године, са 366 насталих фотографија, у којима је аутор – тражећи умјетност у најобичнијим моментима а потом и дијелећи своја визуелна промишљања живота са публиком на друштвеним мрежама –  објективом свакодневно биљежио властиту и друштвену свакодневницу.

„То је принцип када треба сваки дан да направите једну фотографију и закачите је на неку друштвену мрежу. Нисам имао унапријед одређене мотиве, већ би једноставно свако јутро изашао на улицу и трудио се да нађем што бољу фотографију, на различите теме – и да ово буде једна врста хронике“, појашњава аутор.

Изложбу је отворио фотограф Нинослав Илић истичући да „кадрови који се смјењују пред нашим очима, рађени у црно-бијелој или колор техници, доносе више различитих фотографских жанрова међу којима се могу издвојити они са јасним карактеристикама пејзажне, архитектонске, документарне, уличне, позоришне фотографије“.

„Сагледавајући цјелокупни опус овога пројекта, Видаковић успијева да сецира не само моменте сопственог микро космоса, већ и догађаје који су утицали на животе шире заједнице – што је резултовало једним документарним квалитетом који на моменте насмије, упозори или наведе на размишљање“, рекао је Илић.

Он је додао да мотиви Требиња доминирају већином кадрова, при чему аутор успијева „да пронађе и забиљежи неке нове перспективе небројано пута фотографисаних мотива, тјерајући нас да изнова упознамо и на савим нов начин доживимо овај град“.

Јован Видаковић је члан Фото-кино клуба Требиње, те Асоцијације за умјетничку фотографију БиХ, гдје има звање фотографа 2. класе.

Р.С.