ТРЕБИЊЕ I Музичко-поетски програм у славу братства српског и руског народа – требињској публици у Културном центру вечерас су извели Козачки ансамбл Театра народне драме из Иркутска „Сибирски витезови“ и првакиња српске драме Ивана Жигон.

Гостовање ансамбла из далеког Сибира у Требињу, за драмског умјетника Ивану Жигон, изузетан је догађај  јер ће „у најљепшем српском граду сјединити пространства читавог православног славјанства“.

„Од Херцеговине, која је прва устала против фашизма у целој Европи – преко Косова и Метохије, до далеког Сибира и Русије, која је победила фашизам – сјединиће се сва она пространства за којима чезнемо, наша праотаџбина о којој су, као о уједињењу нашег духа, сањали сви великани наше културе“, рекла је првакиња српске драме.

Она је додала да јој је велика част што са „Сибирским витезовима“ сарађује већ 25 година, јер је ријеч о изузетним људима који нису пропуштали прилику да дођу и пјесмом бодре братски српски народ када год му је било најтеже.

„Када је било бомбардовање и овде и у Србији 1999. године – није им било тешко да пређу 10.000 километара и да буду са нама. За мене је уметност свакако један милиметар изнад стварности, али када сам са Витезовима – то је још милиметар изнад уметности“,  казала је она.

Ансамбл из далеког Иркутска требињској публици представио је руске козачке пјесме из Сибира, запјевао и српске родољубиве пјесме, програм је стиховима о Херцеговини и Косову  употпунила Ивана Жигон, а приказани су и фрагменти документарног филма о „витезовима“ из Сибира и њиховим посјетама бомбардованој Србији, Србима на Косову и Метохији, ратом захваћеној Чеченији…

Наша је мисија да говоримо истину српском и руском народу – да пред лицем Господа никада не заборавимо да смо братски народ, да имамо нашу једну вјеру православну, један језик, културу и обичаје – да смо браћа Словени“, поручио је требињској публици вођа ансамбла из Иркутска Михаил Корњав.

Требињска публика овацијама је испратила наступ „Сибирских витезова“ и српске глумице, а у име Градске управе гостима из Русије ријечи захвалности упутио је замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић.

Велико хвала и нашој Ивани Жигон. Ријетки са толиком љубављу говоре о Требињу, Херцеговини, Републици Српској и Косову“, рекао је Ћурић.

Покровитељ програма је Град Требиње.

Р.С.