TREBINJE I Muzičko-poetski program u slavu bratstva srpskog i ruskog naroda – trebinjskoj publici u Kulturnom centru večeras su izveli Kozački ansambl Teatra narodne drame iz Irkutska „Sibirski vitezovi“ i prvakinja srpske drame Ivana Žigon.

Gostovanje ansambla iz dalekog Sibira u Trebinju, za dramskog umjetnika Ivanu Žigon, izuzetan je događaj  jer će „u najljepšem srpskom gradu sjediniti prostranstva čitavog pravoslavnog slavjanstva“.

„Od Hercegovine, koja je prva ustala protiv fašizma u celoj Evropi – preko Kosova i Metohije, do dalekog Sibira i Rusije, koja je pobedila fašizam – sjediniće se sva ona prostranstva za kojima čeznemo, naša praotadžbina o kojoj su, kao o ujedinjenju našeg duha, sanjali svi velikani naše kulture“, rekla je prvakinja srpske drame.

Ona je dodala da joj je velika čast što sa „Sibirskim vitezovima“ sarađuje već 25 godina, jer je riječ o izuzetnim ljudima koji nisu propuštali priliku da dođu i pjesmom bodre bratski srpski narod kada god mu je bilo najteže.

„Kada je bilo bombardovanje i ovde i u Srbiji 1999. godine – nije im bilo teško da pređu 10.000 kilometara i da budu sa nama. Za mene je umetnost svakako jedan milimetar iznad stvarnosti, ali kada sam sa Vitezovima – to je još milimetar iznad umetnosti“,  kazala je ona.

Ansambl iz dalekog Irkutska trebinjskoj publici predstavio je ruske kozačke pjesme iz Sibira, zapjevao i srpske rodoljubive pjesme, program je stihovima o Hercegovini i Kosovu  upotpunila Ivana Žigon, a prikazani su i fragmenti dokumentarnog filma o „vitezovima“ iz Sibira i njihovim posjetama bombardovanoj Srbiji, Srbima na Kosovu i Metohiji, ratom zahvaćenoj Čečeniji…

Naša je misija da govorimo istinu srpskom i ruskom narodu – da pred licem Gospoda nikada ne zaboravimo da smo bratski narod, da imamo našu jednu vjeru pravoslavnu, jedan jezik, kulturu i običaje – da smo braća Sloveni“, poručio je trebinjskoj publici vođa ansambla iz Irkutska Mihail Kornjav.

Trebinjska publika ovacijama je ispratila nastup „Sibirskih vitezova“ i srpske glumice, a u ime Gradske uprave gostima iz Rusije riječi zahvalnosti uputio je zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić.

Veliko hvala i našoj Ivani Žigon. Rijetki sa tolikom ljubavlju govore o Trebinju, Hercegovini, Republici Srpskoj i Kosovu“, rekao je Ćurić.

Pokrovitelj programa je Grad Trebinje.

R.S.