„ИГРЕ БОГОВА“ НА ПОЗОРИШНИМ ДАСКАМА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ТРЕБИЊЕ

У оквиру 15. „Дана малих ствари“, у позоришту Културног центра вечерас је изведена представа „Игре богова“, продукцијско остварење Сцене „Маска“ из Шапца.

Представа је рађена по тексту Ивана Томашевића који је, поред Душана Симића и Анете Томашевић, и дио глумачког састава.

Комад се бави питањем политичке злоупотребе умјетности у сврху манипулације над народом. Прича је урађена по истинитом догађају, о глумцу Порфирију који је живио у другом вијеку, за вријеме цара Аурелијана, а који је добио задатак да одигра представу која исмијава чин крштења. Одбио је да се повинује политичкој моћи и зато био осуђен на смрт одсијецањем главе.

„У то време избори су били сваке године и политичари су ангажовали глумце да раде представе не би ли се још више додворили народу. Та ситуација, од пре две хиљаде година, понавља се до дана данашњег. Оно што је мени било најинтересантније јесте докле глумац може да прихвати да ради нешто против своје воље, да поништава себе, где је та граница и шта се деси када ту границу глумац прекорачи, односно, шта се деси кад проговори у своје име“, навео је Иван Томашевић.

Прича испричана кроз „Игре богова“ доказ је да су неке теме безвремене.

Фестивал сутра вече, 10. октобра, затвара кабаретска представа „Едит Пјаф“, ауторски рад глумице Ђурђе Вукашиновић из Бањалуке.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић