„IGRE BOGOVA“ NA POZORIŠNIM DASKAMA KULTURNOG CENTRA TREBINJE

U okviru 15. „Dana malih stvari“, u pozorištu Kulturnog centra večeras je izvedena predstava „Igre bogova“, produkcijsko ostvarenje Scene „Maska“ iz Šapca.

Predstava je rađena po tekstu Ivana Tomaševića koji je, pored Dušana Simića i Anete Tomašević, i dio glumačkog sastava.

Komad se bavi pitanjem političke zloupotrebe umjetnosti u svrhu manipulacije nad narodom. Priča je urađena po istinitom događaju, o glumcu Porfiriju koji je živio u drugom vijeku, za vrijeme cara Aurelijana, a koji je dobio zadatak da odigra predstavu koja ismijava čin krštenja. Odbio je da se povinuje političkoj moći i zato bio osuđen na smrt odsijecanjem glave.

„U to vreme izbori su bili svake godine i političari su angažovali glumce da rade predstave ne bi li se još više dodvorili narodu. Ta situacija, od pre dve hiljade godina, ponavlja se do dana današnjeg. Ono što je meni bilo najinteresantnije jeste dokle glumac može da prihvati da radi nešto protiv svoje volje, da poništava sebe, gde je ta granica i šta se desi kada tu granicu glumac prekorači, odnosno, šta se desi kad progovori u svoje ime“, naveo je Ivan Tomašević.

Priča ispričana kroz „Igre bogova“ dokaz je da su neke teme bezvremene.

Festival sutra veče, 10. oktobra, zatvara kabaretska predstava „Edit Pjaf“, autorski rad glumice Đurđe Vukašinović iz Banjaluke.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković