„IDENTITLUK“ NASMIJAO TREBINJSKU PUBLIKU

Predstava „Identitluk“, nastala u koprodukciji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta u Mostaru, izvedena je večeras u pozorištu Kulturnog centra Trebinje.

„Identitluk“ je rađen prema motivima zbirke eseja „U ime identiteta“ libanskog pisca Amina Malufa.

 Režiserka predstave Tanja Miletić Oručević je sa osmočlanim glumačkim ansamblom koristila Malufovo djelo kao tematsko i idejno polazište, a kroz svoj pozorišni projekat, kako navodi, željeli su da upozore na opasnost od zamjene pojma identiteta pojmom pripadnosti. Ona kaže da su pokušali da zamisle situaciju u kojoj grupa tipičnih građana BiH, pripadnika raznih nacija i opredjeljenja, praktično daje odgovore na pitanja koja Maluf pokreće u svom djelu.

„Česta greška savremenog čovjeka je to što identitet shvata plitko, praktično ga svodi samo na etničku, nacionalnu, eventualno religijsku komponentu. Maluf pokušava objasniti da su ljudsko biće i njegov identitet mnogo složeniji i da je svaki čovjek neponovljiva individua. Dolazimo do razumijevanja identiteta, do razotkrivanja; od plitkih nacionalno-religijskih ljuštura do nekih mnogo jednostavnijih ali mnogo dubljih i, čini mi se, mnogo važnijih ljudskih odnosa“, kazala je Tanja Miletić Oručević.

 „Identitluk“ na satiričan i duhovit način podsjeća da je identitet dinamičan, izgrađuje se i preobražava tokom cjelog života. Prema riječima režiserke, cilj predstave je da kod gledalaca izazove potrebu za razmišljanjem, istraživanjem i razgovorom koji bi ih naveli na nove spoznaje i otvaranje prema drugom i drugačijem.

„Večerašnjim igranjem u Trebinju počinjemo turneju po cijeloj BiH. Nakon svake predstave, razgovaraćemo sa publikom jer nas zanima da li su ih ove situacije i likovi potakli na neke zaključke i kako se nosimo s posljedicama uprošćavanja identiteta. Ovo je, u suštini, satirična predstava i nadam se da će se publika složiti s nama da je smijeh često najbolji odgovor na neprijatne, nemile i mučne situacije“, dodala je režiserka predstave.

Pozorišni komad „Identitluk“ rađen je pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije i biće izveden u dvadesetak gradova Bosne i Hercegovine.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković