„ИДЕНТИТЛУК“ НАСМИЈАО ТРЕБИЊСКУ ПУБЛИКУ

Представа „Идентитлук“, настала у копродукцији Студија за изведбене умјетности, Хрватског народног казалишта и Народног позоришта у Мостару, изведена је вечерас у позоришту Културног центра Требиње.

„Идентитлук“ је рађен према мотивима збирке есеја „У име идентитета“ либанског писца Амина Малуфа.

 Режисерка представе Тања Милетић Оручевић је са осмочланим глумачким ансамблом користила Малуфово дјело као тематско и идејно полазиште, а кроз свој позоришни пројекат, како наводи, жељели су да упозоре на опасност од замјене појма идентитета појмом припадности. Она каже да су покушали да замисле ситуацију у којој група типичних грађана БиХ, припадника разних нација и опредјељења, практично даје одговоре на питања која Малуф покреће у свом дјелу.

„Честа грешка савременог човјека je то што идентитет схвата плитко, практично га своди само на етничку, националну, евентуално религијску компоненту. Малуф покушава објаснити да су људско биће и његов идентитет много сложенији и да је сваки човјек непоновљива индивидуа. Долазимо до разумијевања идентитета, до разоткривања; од плитких национално-религијских љуштура до неких много једноставнијих али много дубљих и, чини ми се, много важнијих људских односа“, казала је Тања Милетић Оручевић.

 „Идентитлук“ на сатиричан и духовит начин подсјећа да је идентитет динамичан, изграђује се и преображава током цјелог живота. Према ријечима режисерке, циљ представе је да код гледалаца изазове потребу за размишљањем, истраживањем и разговором који би их навели на нове спознаје и отварање према другом и другачијем.

„Вечерашњим играњем у Требињу почињемо турнеју по цијелој БиХ. Након сваке представе, разговараћемо са публиком јер нас занима да ли су их ове ситуације и ликови потакли на неке закључке и како се носимо с посљедицама упрошћавања идентитета. Ово је, у суштини, сатирична представа и надам се да ће се публика сложити с нама да је смијех често најбољи одговор на непријатне, немиле и мучне ситуације“, додала је режисерка представе.

Позоришни комад „Идентитлук“ рађен је под покровитељством Међународне организације за миграције и биће изведен у двадесетак градова Босне и Херцеговине.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић