Хрватски повратак на фестивал: Загрепчани побрали аплаузе и похвале

Трио Драмске скупине „еРКаВе“– Удруге студената повијести хрватских студија Свеучилишта „Иван Лучић Луцијус“ у Загребу и Француског клуба из Вараждина извео је вечерас, претпосљедњег дана Фестивала фестивала, на сцени Културног центра представу „Слушкиње“, по тексту Жан Женеа и у режији Кристијана Жан-Мишела Јалжечића.
Драма двају сестара – слушкиња, изопачене маште и отуђених од људскости, који их воде у безизлаз сопствене трагедије, у осавремењеној инсценацији загребачког редитеља – и у Требињу је побрала аплаузе публике, али и похвале за редитељско читање и глумачка остварења на разговорима након представе.
„Слушкиње“ у извођење „ЕРКаВе-а“ на овогодишњем државном фестивалу аматерских позоришта Хрватске у Водицама добиле су награде за најбољу режију и женску улогу.
Признање протагониста вечери жири публике вечерас је додијелио глумици Зринки Мајсторовић.
Фестивал фестивала завршава сутра, а посљедња вече резервисана је за ансамбл Босанског културног центра и КУД-а „Адем Алић“ из Грачанице, који ће наступити представом „Скидајте се до краја“, по тексту Ентонија Мек Картена и Стивена Синклера и у режији Миреле Трепанић.
Уочи свеченог затварања и додјеле Златних маски и других признања најбољима на 58. смотри аматерских позоришта региона, у Галерији Културног центра, од 22 часа, биће отворена изложба фотографија чланова Фото-кино клуба Требиње, насталих на овогодишњем фестивалу.
Након изложбе „Фестивал оком камере“, термин од 22:30 резервисан је за представу у оф програму – „Не играј на Енглезе“ у извођењу Икс-окс театра Бољевци.
Представу је по тексту Владимира Ђурђевића режирао Бора Ненић.
Извор: Радио Требиње