Hrvatski povratak na festival: Zagrepčani pobrali aplauze i pohvale

Trio Dramske skupine „eRKaVe“– Udruge studenata povijesti hrvatskih studija Sveučilišta „Ivan Lučić Lucijus“ u Zagrebu i Francuskog kluba iz Varaždina izveo je večeras, pretposljednjeg dana Festivala festivala, na sceni Kulturnog centra predstavu „Sluškinje“, po tekstu Žan Ženea i u režiji Kristijana Žan-Mišela Jalžečića.
Drama dvaju sestara – sluškinja, izopačene mašte i otuđenih od ljudskosti, koji ih vode u bezizlaz sopstvene tragedije, u osavremenjenoj inscenaciji zagrebačkog reditelja – i u Trebinju je pobrala aplauze publike, ali i pohvale za rediteljsko čitanje i glumačka ostvarenja na razgovorima nakon predstave.
„Sluškinje“ u izvođenje „ERKaVe-a“ na ovogodišnjem državnom festivalu amaterskih pozorišta Hrvatske u Vodicama dobile su nagrade za najbolju režiju i žensku ulogu.
Priznanje protagonista večeri žiri publike večeras je dodijelio glumici Zrinki Majstorović.
Festival festivala završava sutra, a posljednja veče rezervisana je za ansambl Bosanskog kulturnog centra i KUD-a „Adem Alić“ iz Gračanice, koji će nastupiti predstavom „Skidajte se do kraja“, po tekstu Entonija Mek Kartena i Stivena Sinklera i u režiji Mirele Trepanić.
Uoči svečenog zatvaranja i dodjele Zlatnih maski i drugih priznanja najboljima na 58. smotri amaterskih pozorišta regiona, u Galeriji Kulturnog centra, od 22 časa, biće otvorena izložba fotografija članova Foto-kino kluba Trebinje, nastalih na ovogodišnjem festivalu.
Nakon izložbe „Festival okom kamere“, termin od 22:30 rezervisan je za predstavu u of programu – „Ne igraj na Engleze“ u izvođenju Iks-oks teatra Boljevci.
Predstavu je po tekstu Vladimira Đurđevića režirao Bora Nenić.
Izvor: Radio Trebinje