„HRKAČI“ ODUŠEVILI TREBINJSKU PUBLIKU

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske „Hrkači“, autora i reditelja Nikole Pejakovića, odigrana je večeras u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje.

Riječ je o komediji koja govori o još aktuelnoj temi pandemije virusa korona, ali i o ljudima i bolestima koje koje napadaju dušu, o demonskom egu, o strastima i moralnom sunovratu modernog društva i civilizacije.

U predstavi igraju Nikolina Friganović, Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Danilo Kerkez i Miodrag Markićević.

Glumica Miljka Brđanin ističe da ovo nije samo priča o koroni nego i priča o gubljenju čovjeka unutar cijele ove situacije, o strahu i onome šta on učini čovjeku; koliko čovjek izgubi svoje ja i šta se desi kad ego prevlada sve. Ona u „Hrkačima“ tumači lik komšinice Suze:
„Svako u svom komšiluku ima jednu takvu komšinicu koja uvijek sve drži pod kontrolom i koja je upućena u sve, koja najbolje sve zna i koja pokušava da nekako svoj život dovede u red – nažalost, pogrešnim sredstvima. Sve je ovo jako duhovito i komično, a iza te komike stoji jedna duboka usamljenost“.

Dodaje da je imala sreću da Nikolom Koljom Pejakovićem sarađuje i ranije, u Gradskom pozorištu „Jazavac“ i na projektima serija „Meso“, „Kosti“ i „Avokado“:
„Ja Kolju poznajem jako dugo i uvijek je lijepo raditi sa njim. On je, između ostalog, i glumac tako da poznaje glumce i umije da radi sa njima. Sa njim je to velika škola i u svakom procesu sa njim naučite nešto novo“.

Danilo Kerkez, koji tumači lik policajca, navodi da je ovo drugi put da sarađuje sa Koljom Pejakovićem.

„Prvi put sam sa njim radio predstavu ‘Hamlet u selu Mrduša Donja’. Ovo je drugi put, bilo teže, intenzivnije i napornije nego prvi put, ali snašli smo se. Kada se pojavio virus i kada su ljudi izazivali možda i pretjeranu paniku i nervozu, moj lik – policajac je jedan od onih što su pretjerano vodili računa o zakonu i poštovanju mjera. Od jednog mirnog policajca, on do kraja predstave totalno ‘puca’ i emocionalno i mentalno“, kazao je Kerkez.

Glumački ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske večeras je bio na visini zadatka i nagrađen je, sasvim zasluženo, dugotrajnim i gromoglasnim aplauzom.

Predstava „Hrkači“ izvedena je u okviru projekta „Narodno sa narodom“, koji se bavi problemom decentralizacije kulturnih aktivnosti i animacije pozorišne publike u gradovima Republike Srpske. Planirano je da se projekat realizuje i u Zvorniku, Foči, Gacku, Bileći, Nevesinju i Bratuncu.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković