ТРЕБИЊЕ I У Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба фотографија „Херцеговке“.

Преко педесет фотографија, на којима су искључиво Херцеговке, плод су инспирације групе херцеговачких ентузијаста и фотографа.

Требињској публици представило се 11 аутора са колор и црно бијелим фотографијама: Славенко Вукасовић, Радоје Елез, Нинослав Илић, Будимир Жељко Кеко, Радован Дангубић, Игор Дутина, Јован Видаковић, Јован Алексић, Синиша Станишић, Зоран Самарџић и Лазар Катанчевић.

Изложбу су организовали Коалиција за борбу против предрасуда и мржње, „Стоп предрасудама“ из Требиња, Билеће, Невесиња и Љубиња, Фото-кино клуб Требиње, Kултурни центар и Музеј Херцеговине, а уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Према ријечима аутора циљ изложбе је да покаже сву љепоту која се крије у различитим културама овдашњих народа.

„Намјера нам је била да представимо Херцеговке на један другачији начин, у свим издањима и да се прикаже различитост“, истакао је Славенко Вукасовић, предсједник Фото-кино клуба „Требиње“.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур захвалио се на добродошлици и сарадњи и додао да ће ова организација подржавати и друге сличне пројекте у Херцеговини.

“Хвала вам што својим активностима широм Херцеговине настојите скренути пажњу на разне теме које се тичу предрасуда и мржње и што шаљете поруке толеранције и суживота из својих средина“, навео је Мур.

„Фотографије представљају љепоту различитости Херцеговине. Овом изложбом шаљемо лијепу поруку – љепота различитости, стоп предрасудама и говору мржње“, рекла је Нешка Илијић из Коалиције „Стоп предрасудама“ из Херцеговине.

Изложба ће бити отворена до 13. маја.

Радио Требиње

Д.М