Visoko naslovna
TREBINJE | Treća veče takmičarskog programa Festivala festivala bila je rezervisana za Teatar „Total“ iz Visokog, čiji je šestočlani ansambl izveo predstavu „Čekajući Godoa“, prema motivima istoimenog dramskog teksta Samjuela Beketa.
Klasik teatra apsurda, u adaptaciji i režiji Jesenka Muzaferije – ujedno je i priča o tragičnosti naših dana i života u bosanskohercegovačkoj stvarnosti.
Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je glavnom glumačkom dvojcu u predstavi – Faiku Salihbegoviću i Dževadu Hasanbegoviću, za uloge Vladimira i Estragona.

Prethodno je u Galeriji Kulturnog centra, u okviru pratećeg programa festivala, priređena promocija časopisa „Scena“ i „Nova srpska drama“, u izdanju „Sterijinog pozorja“.
Urednik ovih izdanja Zoran Đerić istakao je da „Scena“, kao najstariji časopis na ovim prostorima posvećen pozorišnoj umjetnosti, ove godine ulazi u veliki jubilej – 50 godina publikovanja, u kojim je nastojao da isprati sve ono što se dešava u pozorišnom životu, prije svega našeg jezičkog područja, ali i regiona i pozornica svijeta.
Druga predstavljena publikacija „Nova srpska drama“ – zbornik je odabranih dramskih tekstova srpskih pisaca prevedenih na engleski jezik – a sa misijom da evropskim i svjetskim pozorištima približi naše savremeno dramsko stvaralaštvo, pojasnio je Đerić dodajući da su u planu „Sterijinog pozorja“ i publikacije prevoda srpske drame na francuski i ruski jezik. 

Sutra, čevrte večeri zvaničnog programa festivala, nastupiće domaćin – Gradsko pozorište Trebinje predstavom „Boing, boing“, po tekstu Marka Kamelotija, a u režiji Željka Miloševića. Predstava na sceni Doma kulture počinje u 20.30 h.
U okviru pratećeg programa festivala, od 23.00 h, Poetski teatar „Tent“ iz Obrenovca izvešće predstavu „Solunci govore“, po tekstu Antonije Đurić i režiji Radomira Planinčića.
R.S.
Foto: Jovan Vidaković www.radiotrebinje.com