GODIŠNJI KONCERT KUD-A „ALAT“: OČUVANJE SRPSKE KULTURNE BAŠTINE I TRADICIJE

U prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra večeras je održan tradicionalni godišnji koncert Gradskog kulturno-umjetničkog društva  „Alat Svislajon“  iz Trebinja.

Nastupilo je preko 250 članova, svih uzrasnih kategorija  „Alata“. Igrama sa prostora Hercegovine, Bosilegradskog krajišta, aleksinačkog Pomoravlja, okoline Beograda, te igrama iz Glamoča i Gnjilana, predstavili su se omladinski, seniorski i ansambl veterana. Najmlađi  „Alatničari“, članovi dječjeg ansambla, igrama iz Šumadije i Krajine predstavili su se svojim sugrađanima, koji su aplauzima pokazivali oduševljenje.

Predsjednik „Alata“  Nedeljko Lambeta istakao je da je iza društva još jedna uspješna i sadržajna godina.

„Iza nas je blizu 50 koncerata u Republici Srpskoj, Srbiji i po Evropi, kojima smo predstavljali naše Trebinje, Hercegovinu i cijelu Republiku Srpsku u najboljem svijetlu. Moramo izdvojiti organizovanje druge Međunarodne smotre veterana, bili smo i domaćin Dječje smotre folklora  ‘Zlatno kolce’, a ljetos smo u Grčkoj osvojili nagradu za najbolju koreografiju, naveo je Lambeta.

Prema riječima Lambete, kruna ove generacije i ono što je obilježilo ovu godinu jesu nastupi  „Alata“ u Engleskoj –  u Londonu i Birmingemu, nakon 50 godina.

Sudeći po reakcijama publike, bio je ovo još jedan uspješan koncert  kulturno-umjetničkog društva  „Alat“  koje će, kako i sami kažu, i sljedeće godine, u cilju očuvanja naše kulture i tradicije, nastaviti ovim tempom – još bolje i još više.

Na početku koncerta prikazan je kratak film “Sjećanje na Branku” dugogodišnjeg člana predsjedništva ovog društva, kojoj je i posthumno dodijeljena nagrada, nagrada za pomoć društvu dodijeljena je generalnom direktoru Elektroprivrede Republike Srpske Luki Petroviću, a za dugogodišnje članstvo u društvu nagradu je dobila Milica Đuričić.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković