GODIŠNJI KONCERT KUD-A „ALAT“: OČUVANJE SRPSKE KULTURNE BAŠTINE I TRADICIJE

У препуној позоришној сали Културног центра вечерас је одржан традиционални годишњи концерт Градског културно-умјетничког друштва  „Алат Свислајон“  из Требиња.

Наступило је преко 250 чланова, свих узрасних категорија  „Алата“. Играма са простора Херцеговине, Босилеградског крајишта, алексиначког Поморавља, околине Београда, те играма из Гламоча и Гњилана, представили су се омладински, сениорски и ансамбл ветерана. Најмлађи  „Алатничари“, чланови дјечјег ансамбла, играма из Шумадије и Крајине представили су се својим суграђанима, који су аплаузима показивали одушевљење.

Предсједник „Алата“  Недељко Ламбета истакао је да је иза друштва још једна успјешна и садржајна година.

„Иза нас је близу 50 концерата у Републици Српској, Србији и по Европи, којима смо представљали наше Требиње, Херцеговину и цијелу Републику Српску у најбољем свијетлу. Морамо издвојити организовање друге Међународне смотре ветерана, били смо и домаћин Дјечје смотре фолклора  ‘Златно колце’, а љетос смо у Грчкој освојили награду за најбољу кореографију, навео је Ламбета.

Према ријечима Ламбете, круна ове генерације и оно што је обиљежило ову годину јесу наступи  „Алата“ у Енглеској –  у Лондону и Бирмингему, након 50 година.

Судећи по реакцијама публике, био је ово још један успјешан концерт  културно-умјетничког друштва  „Алат“  које ће, како и сами кажу, и сљедеће године, у циљу очувања наше културе и традиције, наставити овим темпом – још боље и још више.

На почетку концерта приказан је кратак филм “Сјећање на Бранку” дугогодишњег члана предсједништва овог друштва, којој је и постхумно додијељена награда, награда за помоћ друштву додијељена је генералном директору Електропривреде Републике Српске Луки Петровићу, а за дугогодишње чланство у друштву награду је добила Милица Ђуричић.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић